artikel

Nightguide te heet? (2005-05)

Techniek

Ik wil graag reageren op het artikel “Licht in de duisternis” over de Nightguide-lampjes van Philips. Het is geweldig dat dergelijke innovatieve producten op de markt komen. Ze komen de veiligheid ten goede. Ik vraag mij wel af of dergelijke lampen zomaar in alle verlichtingsunits kunnen worden geplaatst. Ik rijd zelf motor, een Yamaha Wildstar XV1600. Ik wil de H4 halogeenlamp vervangen door een Nightguide van Philips. Mijn dealer raad mij dat af omdat de temperatuur van deze lamp te hoog is waardoor er schade kan ontstaan aan de behuizing van de koplamp. Heeft hij gelijk?

Philips in Aken geeft ons het volgende antwoord: “Het gloeidraadje van de Nightguide is nauwer gewonden. Daardoor heeft het een hogere temperatuur en gloeit het feller. Maar daardoor is het ook kleiner. De totale warmte-uitstraling van een warmer maar kleiner gloeidraadje is gelijk aan die van een kouder maar groter gloeidraadje.

Dat blijkt ook uit het energieverbruik. Een H4 Nightguide-lampje neemt exact hetzelfde vermogen op als een standaard H4-lampje. Dat moet ook wel want het is voorgeschreven in de ECE R37-norm: 60/55W voor groot-/dimlicht bij 12V. De heer Imhoff hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Reageer op dit artikel