artikel

Motor niet op temperatuur? (2003-12)

Techniek

Bij een wat oudere VW Golf 1.9 TDI wijst de koelwatertemperatuurmeter plotseling minder aan. Volgens de dealer is er niets mis met het koelsysteem en de meetapparatuur. Wat kan dan wel de oorzaak zijn en is het schadelijk voor de motor?

Het is nodig dat vastgesteld wordt of de thermostaat echt wel goed werkt. Als er bijvoorbeeld een geringe inwendige lekkage over de thermostaat is omdat er vuil op de zitting zit en/of het waselement defect is, kan de door u beschreven situatie ontstaan. Het kan ook zijn dat er iets is met de meter zelf en/of met de temperatuurvoeler. Het instrumentenpaneel heeft een eigen spanningsbegrenzer, controle daarvan is ook nodig als de eerder genoemde storingsbronnen de oorzaak niet zijn. Bedenk wel dat als de motor langzamer opwarmt en niet op temperatuur komt, niet alleen het brandstofverbruik oploopt, maar ook de interieurverwarming te wensen overlaat. Bovendien kan het een aanwijzing zijn dat de thermostaat op het punt staat geheel open te blijven staan.

Reageer op dit artikel