artikel

Motorsmering na 25 jaar stilstand (2001-09)

Techniek

Ik heb een BMW R60/5 van 1972 op de kop getikt. Deze motor heeft de laatste 25 jaar stilgestaan. Wat moet ik doen met de motorolie om problemen met de smering te vermijden?

Dat is een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag omdat de conditie van de nog aanwezige olie en het filter niet bekend zijn. Begin met het vervangen van het oliefilter, daarbij is ook te zien hoe het met de nog aanwezige olie gesteld is. Is de olie zwart en stroperig, voeg in dat geval een motorreinigingsmiddel (bijvoorbeeld van Tunap of Forté) toe aan de olie.

Controleer daarna het oliepeil, de min-stand is voldoende. Start de motor en laat deze iets sneller dan stationair warmdraaien. Als het motorcarter handwarm is (na 15 à 30 min) kan de motor worden afgezet. Tap de olie af. Vul het carter met SAE 20W-40 of 20W-50 motorolie tot het min-peil en start opnieuw de motor. Laat deze weer warmdraaien en ververs weer de olie. Is deze olie schoon dan kan het oliefilter blijven zitten, anders is het beter het filter te vervangen. Vul weer met olie, nu tot het max-peil en rijd ongeveer een half uur tot een uur. Schakel daarbij regelmatig, niet te zwaar laten trekken en niet teveel toeren maken. Bij terugkomst is het raadzaam de olie van de bak en de eindaandrijving te vervangen. Controleer de motor op olielekkages.

Dit advies geldt voor alle motoren die lang hebben stilgestaan. Daaronder vallen ook geïmporteerde motorfietsen en auto’s uit Amerika omdat de oliekwaliteit daar in het algemeen niet op het West Europese niveau is.

Het is uiteraard ook nodig om aandacht te schenken aan het brandstofsysteem. Op de eerste plaats alle oude brandstof aftappen, het systeem vullen met nieuwe brandstof met een speciaal reinigingsmiddel erbij. Het is niet verkeerd om een weinig buitenboordmotor olie (in verhouding 1 op 200 tot 300) aan de benzine toe te voegen. Dat zorgt voor de smering van alle bewegende onderdelen inclusief de zuiger(s).

Motoren met slingerschijven in de krukas moeten volledig worden gedemonteerd omdat niet zeker is hoeveel vuil er zich heeft opgehoopt.

Reageer op dit artikel