artikel

Verkeerd oliefilter en de gevolgen (2001-01)

Techniek

Onlangs heb ik motorschade aan mijn motorfiets gekregen, ongeveer 120 km na een grote servicebeurt waarbij ook het oliefilter is vervangen. In verband met dit voorval heb ik de volgende vragen: Wat gebeurt er met de oliedruk als er in een BMW R100RS van 1981 (met oliekoeler) per ongeluk een type oliefilter voor motoren zonder oliekoeler (Mahle 0X37) gemonteerd wordt. Krijg je hierdoor oliedrukverlies? Heeft het veel gevolgen voor de oliecirculatie (koeling)?
De verschillende experts en specialisten spreken elkaar hierover nogal tegen.

Het antwoord op uw vraag kan het beste eerst in algemene zin worden gegeven.

De oliedrukopbouw in een motor vindt plaats tegen de lagerspelingen en door zogenoemde restricties, dat zijn boringen met een nauwkeurig bepaalde opening. Een ‘full-flow’ oliefilter is niet meer dan een zekere weerstand in het oliecircuit. Komt de weerstand boven een bepaalde waarde, bijvoorbeeld als de olie bij koud weer stroperig is, dan opent zich een overdrukklep in het filter of filterhuis. De olie kiest natuurlijk de weg van de minste weerstand en komt via de klep in de motor terecht. Dat betekent dat een motor met een doorstroomoliefilter ook zonder dat filter kan draaien. Het nadeel is dan wel dat de olie niet gefiltreerd wordt en er dus veel meer slijtage ontstaat. Vergelijk het maar met het weglaten van het luchtfilter.

Als er in uw geval een verkeerd (te kort) oliefilter is gemonteerd, dan zal er gedeeltelijk ongefiltreerde olie naar de motor gaan. De hoeveelheid olie zal nauwelijks veranderen en eerder toe- dan afnemen omdat de stromingsweerstand is afgenomen.

Het spreekt vanzelf dat een motor zonder opschroeffilter niet kan draaien, maar wel zonder filterelement. Uiteraard duurt het langer dan normaal voordat de olie de lagers bereikt als het filterelement ontbreekt.

Bij motoren met een ‘by-pass’ oliefilter is het oppassen geblazen. Als het filter via een restrictie olie krijgt toegevoerd zal de oliedruk gehandhaafd blijven als het filter verwijderd wordt. Zorgt het filter zelf voor de weerstand, dan zal de oliedruk dalen zodra het filter wordt verwijderd. Afsluiten van de toevoeropening zorgt voor herstel van de oliedruk.

Reageer op dit artikel