artikel

Ontwikkelingen bij transmissie-oliën (2000-05)

Techniek

Regelmatig schrijft u over motorolie. Kunt u ook eens iets meer vertellen over versnellingsbakolie. Zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden? En waarom is verversen kennelijk niet meer nodig? Hoe lang behoudt de bakolie z’n multigrade eigenschappen of anders, wanneer is de koude bak niet meer te schakelen? Wat kan men als maximale levensduur aanhouden in tijd en/of kilometers en waarop moet worden gelet met bijvullen?

Transmissie-oliën voor handgeschakelde bakken (MTF Manual Transmission Fluids), voor automaten met planetaire stelsels (ATF Autornatic Transmission Fluids) en voor Continu Variabele Transmissies CVT’s maken tegenwoordig deel uit van de constructie.

Dat geldt ook voor eindoverbrengingen, want doorveel fabrikanten worden ook daarin speciale oliën toegepast die eveneens de levensduur blijven zitten. Dat deze transmissie-oliën zo lang meegaan, komt omdat er geen verbrandingsproducten in terecht komen. Zolang er maar geen vuil of vocht in het smeermiddel terechtkomt en de olie thermisch stabiel is, gaat het goed.

De trend gaat naar steeds ‘dunnere’ oliën om brandstof te besparen, zelfs ATF’s (dat zijn SAE 70W-80 oliën) worden toegepast in handgeschakelde bakken.Transaxles bij dwars geplaatste motoren worden vaak gevuld met een SAE 80W-85 olie.

Eindoverbrengingen met hypoïd vertanding vragen om iets ‘dikkere’ producten, maar ook deze hebben een multigrade viscositeitsbereik, bijvoorbeeld SAE 75W-90. Dankzij volledig synthetische basisoliën en uitgekiende additievenpakketten zijn deze multigrade-oliën afschuifstabiel en bestand tegen veroudering.

Zolang vocht (condenswater of water van buiten af via de ontluchting) uit de olie blijft en er geen vuil in komt, gaan de olie en de transmissie de hele levensduur mee. Bij bedrijfswagens ligt de grens op 500.000 km, het is de vraag of dat nog veel verder gaat.

Uiteraard mag er uitsluitend met dezelfde olie worden bijgevuld of, in bijzondere gevallen, worden ververst. Steeds vaker worden de speciale oliën als onderdeel geleverd en het is aan te raden hiervan niet af te wijken.

Reageer op dit artikel