nieuws

Laatste smeekbede Amerikaanse autofabrikanten

Ondernemen

Laatste smeekbede Amerikaanse autofabrikanten

Nog een laatste smeekbede moet ervoor zorgen dat de Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler in totaal 34 miljard dollar overheidssteun krijgen. De ‘Grote Drie’ gaven vrijdag aan de kritische parlementariërs van het Huis van Afgevaardigden onder meer een toelichting op hun reorganisatieplannen.

General Motors gaf aan dat het accuut 4 miljard nodig heeft om de zaken deze maand te kunnen voortzetten. Ook Chrysler, gezien als de meest kwestbare van de drie, staat bijna op de rand van een faillissement. Naar eigen zeggen heeft Chrysler voor maart 4 miljard dollar nodig om te kunnen blijven draaien. Ford heeft een wat langere adem, omdat het een betere kaspositie zou hebben. Het bedrijf hoopt het geld niet te hoeven gebruiken, maar wil wel aanspraak maken op de steun.

De parlementariërs van het Huis van Afgevaardigden zijn net als de senatoren in de Senaat een dag eerder sceptisch. Hulp willen velen wel bieden, maar er is onenigheid over het bedrag en waar het geld vandaan moet komen. Sommige politici willen de autofabrikanten net genoeg geven om tot maart te kunnen overleven.

Dat zou het Congres, waartoe Senaat en Huis van Afgevaardigden behoren, de tijd geven een breder reddingsplan voor de auto-industrie op te zetten. In januari neemt Barack Obama zijn intrek in het Witte Huis. Dan komt ook het Congres in nieuwe samenstelling bijeen.

Enkele parlementariërs opperden om de bedrijven failliet te laten gaan. Het Democratische Congreslid Barney Frank waarschuwde echter voor een “regelrechte ramp” als wordt toegelaten dat een grote Amerikaanse autofabrikant op de fles gaat in een tijd dat banen in recordtempo verloren gaan. In november gingen in de Verenigde Staten 533.000 banen verloren, het zwaarste banenverlies sinds december 1974.

De topmannen konden niet becijferen wat de financiële impact zou zijn als hun bedrijven op de fles zouden gaan. Volgens een van de parlementariërs zou dat een argument zijn dat de sceptici zou kunnen overtuigen om de helpende hand te bieden. “U moet leren hoe u tot het Amerikaanse volk moet spreken”, aldus de Democratische politica Carolyn McCarthy.

Een uitspraak van het voltallige Congres wordt op zijn vroegst volgende week verwacht.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel