nieuws

ANWB / ADAC kraken veiligheid Brilliance BS6

Ondernemen

ANWB / ADAC kraken veiligheid Brilliance BS6

De ANWB en zijn Duitse zusterorganisatie ADAC hebben er bij de Chinese fabrikant van Brilliance op aangedrongen meer aandacht aan de veiligheid van het voertuig te besteden. Dat liet de ANWB donderdag weten naar aanleiding van recente botsproeven.

Uit de gezamenlijke proef van ANWB en ADAC van de Brilliance BS6 kwam naar voren dat inzittenden een groot risico op letsel lopen bij ongevallen. De auto kreeg slechts een van de in totaal vijf sterren die bij deze test te verdienen zijn.

“Bij een zijdelingse botsing loopt de bestuurder een onacceptabel risico op dodelijk letsel”, zo luidt het oordeel. “Uit de test wordt duidelijk dat de plek van bestuurder en inzittenden bij zowel de frontale als de zijdelingse botsing ernstig wordt vervormd. Een bestuurder zal bij de frontale botsing zeer ernstige verwondingen aan de benen en voeten oplopen.” Volgens de organisaties heeft de auto een veiligheidsniveau van voertuigen die tien jaar geleden op de markt kwamen.

De auto wordt verkocht door de Belgische dealer Cardoen, die de rechten heeft gekregen de auto’s in de Benelux te verkopen. De Brilliance wordt in België vanaf 17.500 euro te koop aangeboden.

Het is niet de eerste keer dat de twee organisaties een negatief oordeel vellen over een Chinese auto. Enkele jaren geleden oordeelden ze dat de Chinese jeep Landwind, van producent Jiangling Motor Company, niet aan de hier geldende veiligheidseisen voldeed.

Volgens Cardoen heeft Brilliance deze week een overeenkomst getekend met de ADAC om de veiligheid te verhogen. De ADAC bestrijdt dit overigens in een persbericht. De autohandelaar is niet verbaasd over de uitkomst van de proef. “De score is conform de verwachtingen, aangezien de Brilliance BS6 wel over twee airbags en ABS beschikt, maar niet over zijdelingse airbags”, aldus Cardoen. “Met deze score is de Brilliance trouwens veiliger dan 50 procent van de voertuigen die momenteel in België rondrijden.”

Cardoen kan nog niet zeggen wanneer de auto op de Nederlandse markt komt. Volgens een woordvoerder wordt eerst bekeken hoe de verkoop van de Brilliance in België verloopt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel