nieuws

Swedish Automobile schort verkoop Spyker op

Home

Swedish Automobile schort verkoop Spyker op

De onzekere toekomst van autobedrijf Swedish Automobile heeft ook gevolgen voor het sportwagenmerk Spyker. Swedish Automobile, het Nederlandse moederbedrijf van Saab, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies van 224,2 miljoen euro geboekt. Dat is ruim vier keer zoveel als een jaar eerder, zo bleek woensdag uit de halfjaarresultaten van het bedrijf. De verkoop van Spyker aan de Russische investeerder Vladimir Antonov is door de troebele vooruitzichten voorlopig opgeschort, zo liet Swedish Automobile weten.

Het moederbedrijf van Saab besloot eind februari de sportwagentak voor 15 miljoen euro aan Antonov te verkopen. Dat bedrag kon afhankelijk van de winst van Spyker in de periode tot en met 2016 nog eens met 17 miljoen euro oplopen.

Na de beslissing om Spyker te verkopen veranderde Spyker Cars, dat begin 2010 Saab overnam, in mei zijn naam in Swedish Automobile.

Swedish Automobile boekte in de eerste 6 maanden van dit jaar een omzet van 359 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd in de eerste 3 maanden binnen gehaald, in het tweede kwartaal viel de omzet terug tot 101,9 miljoen euro. De productie bij Saab ligt door financiële problemen al maandenlang grotendeels stil.

Swedish Automobile voorspelde woensdag een “substantieel” verlies over heel 2011. De eerder geformuleerde verkoopdoelstellingen voor dit jaar worden herzien zodra er meer zicht is op de effecten van de huidige problemen op de activiteiten van het bedrijf.

In het afgelopen kwartaal wist het voormalige Spyker Cars nog 3197 auto’s aan dealers te verkopen, dat waren er bijna 5000 minder dan een jaar eerder. De productie viel in het tweede kwartaal terug tot nog geen 2000 nieuwe auto’s, tegen bijna 9500 in het tweede kwartaal van 2010.

In de eerste 6 maanden van 2011 verkocht Saab in totaal 12.871 auto’s aan dealers. Dat waren er ruim een kwart meer dan in de eerste helft van 2010, toen de productie werd opgestart na de overname door Spyker. De totale productie steeg in de eerste helft van dit jaar met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 12.877 auto’s.

Door alle financiële problemen lijkt een bankroet voor Saab steeds dichterbij te komen. Maandag nog diende de Zweedse vakbond IF Metall een betalingsaanmaning voor achterstallige lonen in bij het bedrijf. Als die niet voor vrijdag wordt voldaan dan kan de bond het faillissement van Saab aanvragen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel