nieuws

Saab vraagt surseance aan

Home

Saab vraagt surseance aan

Saab heeft vrijdag bij de rechtbank bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het dochterbedrijf van het noodlijdende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) wil een doorstart maken om een zelfstandige onderneming te worden.

“We hebben alle mogelijkheden onderzocht voor extra financiering en of een verkoop van Saab. We zijn tot de conclusie gekomen dat een reorganisatie de beste manier is om een echt onafhankelijk bedrijf op te zetten dat geschikt is om in te investeren”, aldus Saab.

Saab verwacht de herstructurering binnen drie maanden af te ronden. Het bedrijf wil in die tijd extra financiering zoeken in de publieke en de private sector.

De aanvraag voor uitstel van betaling volgt op de weigering van de Zweedse overheid om het automerk financieel te steunen. GM zei Saab te laten vallen als de Zweedse overheid niet de helpende hand zou toesteken.

GM wil van Saab af omdat het niet langer wil opdraaien voor de verliezen bij de autofabrikant. GM kocht in 1990 een belang van 50 procent in Saab en in 2000 werd dat uitgebreid tot 100 procent. Al die jaren heeft Saab nooit echt winst gedraaid. Saab telt ongeveer vierduizend werknemers.

GM staat zelf aan de rand van de afgrond en moest bij de Amerikaanse overheid aankloppen voor noodhulp om te voorkomen dat het kopje onder zou gaan. GM overweegt ook fabrieken van zijn Europese dochter Opel te sluiten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel