nieuws

Jaguar en Land Rover definitief naar Tata

Home

Jaguar en Land Rover definitief naar Tata

Ford heeft met het Indiase Tata Motors definitief overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn Britse automerken Jaguar en Land Rover. Dat hebben de partijen woensdag bekendgemaakt.

Tata Motors betaalt Ford in totaal 2,3 miljard dollar (1,47 miljard euro) voor de twee luxe automerken. Ford draagt 600 miljoen dollar bij aan de pensioenfondsen van Jaguar en Land Rover. De mededingingsautoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven aan de transactie. De verkoop wordt naar verwachting aan het einde van het volgende kwartaal afgerond.

“We zijn erg blij met het vooruitzicht dat Jaguar en Land Rover een aanzienlijk deel gaan uitmaken van onze auto-activiteiten”, aldus Tata-topman Ratan Tata. “We hebben enorm veel respect voor de twee merken en we zullen ons inzetten om hun nalatenschap verder uit te bouwen en hun identiteit intact te laten.”

De onderhandelingen over een verkoop van Jaguar en Land Rover aan Tata liepen al maanden. Ford zette de twee merken vorig jaar juni in de etalage omdat het concern geld nodig heeft om zijn verlieslijdende activiteiten in de Verenigde Staten te herstructureren. Ford kocht Jaguar in 1989 voor 2,5 miljard dollar en verwierf Land Rover in 2000 voor 2,7 miljard dollar.

Door de overname krijgt Tata toegang tot hoogwaardige aandrijf- en versnellingsbaktechnologie. Ook neemt Tata een internationaal netwerk van verkooppunten en de klantenkring van Jaguar en Land Rover over. Het is voor het eerst dat een onderneming uit een opkomende markt grote westerse autobouwers koopt.

De verkoop wordt gesteund door de vakbonden bij Jaguar en Land Rover. Tata heeft baangaranties afgegeven voor de 16.000 werknemers in Groot-Brittannië. Volgens de twee partijen heeft de overname nauwelijks gevolgen voor de werkgelegenheid bij Jaguar en Land Rover.

Tata Motors is de grootste truckfabrikant van India en de op twee na grootste autofabrikant van het land. Het bedrijf bracht begin dit jaar nog de Nano uit, met een prijskaartje van circa 1700 euro de goedkoopste auto ter wereld. Tata Motors maakt onderdeel uit van het industriële conglomeraat Tata Group. Dat concern nam vorig jaar nog het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus over voor 9,1 miljard euro.

Ford-topman Alan Mulally liet weten dat hij er op vertrouwd dat de merken goed zullen presteren onder leiding van Tata. “Het is nu tijd om het merk Ford wereldwijd te integreren om zo een sterk Ford Motor te creëren dat winstgevende groei genereert voor ieder”, aldus Mulally.

Ford verkocht vorig jaar ook al zijn Britse luxe automerk Aston Martin voor 925 miljoen dollar aan een groep investeerders onder leiding van de Britse motorsportondernemer David Richards. De op een na grootste autofabrikant van de VS zit diep in de rode cijfers. Het concern leed vorig jaar een verlies van 2,7 miljard dollar en verloor 12,6 miljard dollar in 2006. Ford heeft tienduizenden banen geschrapt om kosten te besparen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel