nieuws

Hella meet de oliekwaliteit

Home

De oliepeilstok wordt steeds minder ter hand genomen door de automobilist, en vaak is dat ook niet meer nodig. Zelfs zoiets simpels als een stalen strip met plastic oog eraan kan geautomatiseerd worden tot een automatische oliesensor. De nieuwste ontwikkeling is nu een ultrasone versie daarvan, bedacht door Hella. Betrouwbaar en niet duur, bovendien uitbreidbaar met een unieke ‘stemvork’ olie kwaliteitssensor.

Met ultrasoon geluidstechiek meet de Hella sensor het olieniveau, er zit ook een eigen rekenorgaantje in dat continu het olieverbruik bijhoudt. Er moet dus op het dashboard iets van een controlelampje of liefst een display zijn om waarschuwingen van de sensor weer te geven, een display kan zelfs aangeven over hoeveel kilometer bijvullen nodig zal zijn.
Het wordt nog mooier met als optionele uitbreiding de ‘stemvork’ om de oliekwaliteit te meten. Ook dat gebeurt met geluidstechniek, de ‘stemvork’ zendt geluid van verschillende frequenties uit en meet de voortplanting van dat geluid. Hieruit kunnen apart de viscositeit, dichtheid en elektrische geleidendheid van de olie in het carter worden vastgesteld, en daarmee de kwaliteit. Tot nu toe bestonden nog geen sensors die deze metingen afzonderlijk konden verrichten. Een belangrijk instrument dus voor variabele onderhoudsintervallen.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel