nieuws

GM heeft 13 miljard euro extra nodig

Home

GM heeft 13 miljard euro extra nodig

General Motors heeft 16,6 miljard dollar extra (ruim 13 miljard euro) aan leningen van de overheid nodig om te kunnen overleven. Dit bedrag komt op de 13,4 miljard dollar (10,6 miljard euro) aan steun die GM al heeft ontvangen.

General Motors en branchegenoot Chrysler presenteerden dinsdag hun herstructurerings- plannen aan het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ze moesten die plannen uiterlijk dinsdag indienen om in aanmerking te komen voor meer leningen. De twee kregen eerder samen leningen van in totaal 17,4 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

GM maakte bekend dat het om te overleven fors wil snijden in de personeelskosten. Het concern liet weten dat het in 2009 wereldwijd 47.000 banen wil schrappen. GM wil ongeveer 26.000 banen buiten de VS laten verdwijnen. GM heeft nu wereldwijd 244.000 arbeidsplaatsen.

GM onderhandelt momenteel met de Duitse regering over financiële steun voor Opel. GM gaat naast Duitsland en Zweden ook onderhandelingen voeren met de overheden van Canada, Groot-Brittannië en Thailand. GM wil zo 6 miljard dollar aan extra steun krijgen om zijn buitenlandse activiteiten mee te steunen.

Chrysler vroeg om een extra lening van 5 miljard dollar, bovenop de 4 miljard dollar die het eerder al kreeg. Het concern gaat drieduizend extra banen schrappen om kosten te besparen. Afgelopen jaar gingen al 32.000 arbeidsplaatsen verloren bij Chrysler. Chrysler is in handen van de investeringsmaatschappij Cerberus en Daimler, dat een belang heeft van bijna 20 procent.

De op een na grootste Amerikaanse autofabrikant Ford Motor heeft nog geen beroep gedaan op steun van de overheid. Ford zei nog voldoende middelen te hebben om het op eigen kracht vol te houden, ondanks miljardenverliezen bij het bedrijf.

Bron: ANP

Wat GM met de Europese autodochter Opel wil doen, is nog onduidelijk. GM-baas Rick Wagoner had op zijn persconferentie nog geen concreet nieuws over Opel Antwerpen en Duitse Opel-vestigingen die met sluiting bedreigd zouden worden. GM wil de vragen over de toekomst van zijn Europese tak beantwoorden tegen 31 maart.

Op vragen of Opel verkocht zal worden, verklaarde Wagoner “dat zich nog geen potentiële koper heeft gemeld”. De GM-merken Saab, Hummer en Saturn staan inmiddels in de etalage. Mocht Hummer voor eind maart niet verkocht zijn, gaat de stekker eruit, ook voor Saturn dreigt dat scenario. Voor Saab hoopt GM op steun van de Zweedse overheid. Die heeft daar vooralsnog geen trek in.

Reageer op dit artikel