nieuws

AMT Historisch archief: Veiligheidsauto Citroën CX

Home

AMT Historisch archief: Veiligheidsauto Citroën CX

Misschien waren we in 1974 wat goedgelovig, aangaande de beloften van de nieuwe grote Citroën. Aan de andere kant begrijpelijk, om overdonderd te raken bij de eerste kennismaking met alweer een heel anders-dan-anderen auto. Zuinig, en een echte veiligheidsauto, die CX. Overtuig uzelf…

Zonder bedenken namen we de uitspraak aan dat de CX tussen de aloude DS en de compacte GS in het gamma kwam. Hoewel de nieuwe Citroën duidelijk een moderne uitvoering was van al het goede en speciale dat zo’n vijftien jaar eerder in de DS werd gelegd. Waaruit de CX zelfs de motor overnam.

Stroomlijn en sterkte

Vanzelfsprekend konden we niet om de stroomlijn heen, het model is immers genoemd naar de luchtweerstands-

coëfficiënt, in het Frans niet Cw maar Cx. In dit model nog 11 procent beter dan bij de DS. Ook in 1974 viel al te klagen over stijgende brandstofprijzen, dus een zuinige stroomlijnauto was wel erg actueel.

Heel aardig, in het licht van de ‘eco-types’ die nu uitkomen, is dat Citroën al meteen een zuinigheidsversie van de CX 2000 leverde. Niks nieuws onder de zon, ook destijds hielpen langere overbrengingen in de vierversnellingsbak. Het verbruik daalde dan van 1: 9,5 naar 1:11.

Tevens zongen we de lof van de robuustheid en doordachtheid waarmee de CX was gebouwd. Het extra chassis van langsbalken, tussen voor- en achterwielophanging, moest de auto wel heel sterk maken. Dus veilig bij botsingen.

Ongewoon?

Daarbij kwam een zeer lichte bediening, de hydropneumatische vering voor onovertroffen comfort en wegvastheid, en nog zoveel meer. Heel makkelijk afleesbare meters, alle knoppen direct achter het stuur onder vingerbereik. Een enorme enkele wisser, net als bij racewagens, die bij hoge snelheid niet ‘liftte’. Alles voor de actieve veiligheid.

Het was éven wennen aan de wel zeer acute reactie van de hydraulisch bekrachtigde remmen, dat moesten we toegeven. Maar verder stoorden we ons niet aan de talloze andere merkwaardigheden van de CX. En geloofden sterk in een grote betrouwbaarheid en degelijkheid.

Achteraf bezien kon je wennen aan de eigenaardigheden, en de ruimte en het comfort waren inderdaad enorm. Maar betrouwbaar en degelijk, een CX?

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Historisch archief

Klik hier voor een technische beschouwing van de Citroën CX

AMT Linktips:

Citroën CX Club Nederland

Citroën Club Nederland

Citroen Historie

Kan best, sportief rijden met zo’n onderstuurde CX, bewijst deze reclamefilm.

Reageer op dit artikel