nieuws

AMT Historisch archief: Revolutie met de Renault 16

Home

AMT Historisch archief: Revolutie met de Renault 16

In een gloeiend betoog prezen wij in 1965 Renault, voor diens inzicht in de veranderende vervoersbehoefte van het gezin. Daaruit kwam een nieuw autoconcept voort, een vijfdeurs met variabele bagageruimte, de R 16. Ook in technisch opzicht zaagden we de volledig nieuwe Renault door. Bijzonder en conventioneel tegelijk.

Toenemende gezinsgrootte, vakanties verder van huis en uiteenlopend vervoer met de eigen auto vragen om een zeer veelzijdig model, zo legden we de basisgedachte achter de R 16 uit. Er kwamen meer snelwegen, een gezinsauto moest ook op fors rijtempo berekend zijn. Comfort was even belangrijk, zodat langere ritten niet al te belastend werden.

Vernuftige achterbank

Een opklapbare, uitneembare en verschuifbare achterbank: dat hadden we nog nooit gezien. Een vijfdeursmodel maar geen stationcar, die bestonden nog nauwelijks. Voorwielaandrijving was ook weinig gebruikelijk, zeker bij middelgrote gezinsauto’s.

Zo raakten we niet uitgepraat, de volzinnen tuimelden over elkaar. Bijzonder en innovatief was deze Renault zonder meer. Vandaag vraag je je wel af hoe in 1965 getuige de foto’s tien koffers en tassen pasten in 315 liter standaardbagageruimte. Minder dan nu een VW Golf heeft.

Technisch behoudend

AMT stelde wel vast dat onder het zeer geslaagde en vindingrijk bedachte koetswerk gekozen werd voor beproefde technische oplossingen. Ook de geheel lichtmetalen motor was wel nieuw, maar niet vooruitstrevend. Evenzo was het onderstel wel geslaagd, maar vergelijkbaar met andere Renaults.

Mooi detail was de lastafhankelijke remregeling bij de achteras. Iets ongewoons, speciaal toegevoegd omdat de R 16 zwaarbelast kon worden met passagiers en bagage. Maar al te ingewikkeld maakte Renault het weer niet. Bij een verversingstermijn van 5000 km voor de motorolie had je geen filter nodig. Dat was een extra, een destijds normale praktijk.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Historisch archief

Klik hier voor een technisch artikel over de Renault 16 uit 1964

Filmpje: Ohlala een nieuwe Auto! En wat voor een, Caroline kan de verschuifbare achterbank wel waarderen…

Meer filmpjes: maak hier een ritje met een R 16. In 1973 kwam de sportieve en zeer luxe R 16TX met elektrische ramen, centrale deurvergrendeling, een kaartleeslampje en een ruitenwisser achterop… smullen!

AMT Linktips:

● Renault Club d’Anciennes Renault des Pays-Bas

● Renault 16 Club Tilburg

● Renault Heritage R 16

Reageer op dit artikel