nieuws

AMT Historisch archief: De ongelooflijke Panhard 24 CT

Home

AMT Historisch archief: De ongelooflijke Panhard 24 CT

In een enkel artikel liepen we bijna de hele historie van autopionier Panhard langs. Een achtergrond die duidelijker maakte wat de nieuwe 24 CT Coupé zo interessant maakte. Want deze tweecilinder sportwagen was met niets vergelijkbaar. Tot in de finesses kwamen vele unieke bijzonderheden aan bod.

Als een der allereersten begaf Panhard zich in de fabricage van automobielen. Het merk droeg met diverse uitvindingen bij aan de vroegste evolutie van de auto. Denk maar aan de Panhard-stang om een starre as te stabiliseren.

Na een lange onderbreking in de productie van personenauto’s kwam Panhard terug met een als geheel revolutionaire sedan. Van daaraf voerde AMT in 1964 de lezer langs de hele doorontwikkeling tot aan de 24 CT.

Verbazend resultaat

Duidelijk werd zo dat een zeer gedurfd idee eerst sterk verwaterde, door praktische bezwaren gedwongen. Zeer lichte aluminium bouw, een maar 850 cc metende tweecilinder, fenomenale zuinigheid. Alsof het over de ‘downsizing’ gaat waar we nu mee bezig zijn.

Het kwam uit bij een bepaald niet kleine, door luxe afwerking niet bepaald lichte coupé van staal. Met nog steeds die 850 cc motor, in ‘Tigre’-versie echter verrassend sterk. We beproefden de 24 CT op het circuit en op gewone straten, wat verbazend goede indrukken achterliet.

Ver vooruitlopend

Belangwekkend zijn ook de unieke afwerkingsdetails die AMT aantrof. Nog niet vermoedend dat we oog in oog stonden met wat ooit in haast elke auto zou zitten. Panhard bleef in zijn laatste productiemodel uiterst vooruitstrevend!

Wat te denken van in hoogte verstelbare en kantelbare stoelen. De 24 CT had ze. En een toevoer van warme lucht naar de achterruit, via kanalen door de portieren. Toen van achterruitverwarming nog vrijwel niemand ooit gehoord had. Ook met één centrale knop voor de verwarmingsverdeling liep Panhard ver voorop. Met zijn zwanenzang, dat wel, na de 24 CT was het over met Panhard-auto’s.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Historisch archief

Klik hier voor een artikel over de Panhard-historie en de 24 CT uit 1964

AMT Linktips:

Panhard Automobielclub Nederland

Panhard-specialist Peter Breed Garageservice

Panhard-startpagina

Amicale Panhard Belgique

Video: Panhard, wat waren dat voor auto’s? U ziet het op deze meeting van de Panhard Automobielclub Nederland.

Reageer op dit artikel