nieuws

Toyota stopt met Formule 1

Home

Toyota stopt met Formule 1

Toyota trekt zich terug uit de Formule 1. Dat maakte het bedrijf woensdagochtend in Tokio officieel bekend. Reden is de wereldwijde economische crisis waar ook Toyota last van heeft. Met Toyota verdwijnt het laatste Japanse team uit de koningsklasse van de autosport. Honda trok zich vorig jaar al terug.

Toyota verwacht dit jaar een verlies van 8,3 miljard dollar (bijna 6 miljard euro). De cijfers over het tweede kwartaal worden donderdag bekendgemaakt. “Dit was een moeilijke, maar uiteindelijk onvermijdelijke beslissing”, aldus directeur Akio Toyoda.

“Sinds vorig jaar, toen het economische klimaat steeds slechter werd, hebben we geworsteld met de vraag of we moesten doorgaan met de Formule 1. Sinds ik in juni directeur ben geworden, heb ik me gericht op de aflevering van producten aan onze klanten. Daar ligt onze focus nu. We zijn vorig jaar loyaal gebleven aan de Formule 1 en we hebben dit jaar ook ons best gedaan, maar het is niet langer verantwoord om ermee door te gaan.”

Maandag maakte bandenfabrikant Bridgestone al bekend te stoppen met de Formule 1. Bridgestone wil zakelijk een andere koers varen en de Formule 1 past niet in die nieuw te voeren strategie. “We gaan op andere terreinen banden ontwikkelen. Daar waar de vraag het grootst is en onze bedrijfsdoeleinden het beste bij passen”, lichtte commercieel manager Kaoru Tomizawa toe. “De economische crisis heeft maar ten dele ons besluit beïnvloed.”

Bridgestone leverde afgelopen seizoen 40.000 racebanden voor de tien formule 1-teams. Die banden kwamen allemaal uit een speciale fabriek in Kodaira. Tomizawa zei dat het bedrijf zal proberen de werknemers een nieuwe functie te geven; hij kon niets zeggen over mogelijke ontslagen. Bridgestone blijft overigens wel leverancier van banden voor de MotoGP en de raceklasse GP2.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel