nieuws

Porsche bevestigt gesprekken met Qatar over belang

Home

Porsche bevestigt gesprekken met Qatar over belang

Porsche is in gesprek met de golfstaat Qatar over een mogelijk belang in het bedrijf. Het bedrijf heeft dinsdag berichten in de media hierover bevestigd. “De gesprekken verlopen in een prettige sfeer”, aldus een woordvoerder van Porsche.

De woordvoerder wilde niet zeggen hoe groot het belang zou zijn dat Qatar in het concern wil nemen of welk bedrag daarmee zou zijn gemoeid. De krant Financial Times meldde dinsdag dat de partijen zouden praten over een belang van 25 procent. Volgens de krant zouden de onderhandelingen daarover al vergevorderd zijn en kan er binnen enkele weken een overeenkomst worden bekendgemaakt.

Porsche heeft nu een marktwaarde van ongeveer 8,2 miljard euro. Een belang van 25 procent zou dus een investering van ruim 2 miljard euro met zich meebrengen. De deelname van Qatar zou de financiële problemen van Porsche kunnen verlichten. Het autoconcern kampt met een schuld van meer dan 9 miljard euro, na de aankoop van een belang van ruim 50 procent in branchegenoot Volkswagen.

Porsche was van plan zijn belang in Volkswagen, dat vele malen groter is dan Porsche, nog dit jaar te verhogen tot 75 procent, maar dat is onuitvoerbaar geworden door geldproblemen.

Porsche heeft bij de Duitse overheid een noodlening aangevraagd van 1,75 miljard euro. Die is door de autoriteiten nog niet toegezegd.

Volkswagen en Porsche zijn met elkaar verbonden via ingewikkelde belangenconstructies en familiebanden. De machtige president-commissaris van Volkswagen, Ferdinand Piëch, is afstammeling van Ferdinand Porsche, de grondlegger en naamgever van de autofabriek uit Stuttgart.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel