nieuws

GM: overname Opel door Magna aanstaande

Home

GM: overname Opel door Magna aanstaande

Opel zal op korte termijn worden verkocht aan Magna, de Canadese producent van auto-onderdelen. Dat stelde topman Carl-Peter Forster van de Europese tak van General Motors in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, dat zondag werd gepubliceerd.

Magna bereikte eind mei al een voorlopig akkoord met alle partijen die Opel van een ondergang willen redden. Daarbij gaat het om General Motors, de huidige eigenaar, en de Duitse overheid. Er zijn echter nog steeds kapers op de kust, waaronder Fiat, een Amerikaanse investeringsmaatschappij en de Chinese autofabrikant BAIC.

Forster zei dat Magna nog steeds favoriet is in de overnamerace. Hij wilde echter geen details geven over het moment waarop alle besprekingen met het Canadese bedrijf worden afgerond. “Het zou mooi zijn als het half juli lukt.” Volgens de topman gaat het alleen nog om de details.

Nieuw GM

Een Amerikaanse faillissementsrechtbank bepaalde zondagavond dat Opel-moederconcern GM zijn beste bedrijfsonderdelen mag verkopen aan een nieuw, door de overheid gesteund bedrijf.

Nu de rechter deze plannen van de autoproducent heeft goedgekeurd, zullen GM en de Amerikaanse overheid de verkoop maandag of dinsdag afronden, aldus de New York Times. Onder meer Chevrolet en Cadillac worden aan dat nieuwe bedrijf verkocht, meldt het dagblad.

General Motors vroeg een maand geleden uitstel van betaling aan. Het concern wil met miljoenensteun van de Amerikaanse overheid een doorstart maken. De verkoop van goede en het achterlaten van verliesdraaiende onderdelen maakt deel uit van de plannen die dat mogelijk moeten maken.

De rechter heeft 850 bezwaren tegen de plannen afkomstig van aandeelhouders en anderen onderzocht en afgewezen. “Het hof is gevoelig voor hun zorgen, maar kan hen niet helpen”, aldus rechter Robert Gerber. “GM is hopeloos insolvent en voor aandeelhouders is er nu niets. Als GM nu failliet gaat, staan niet alleen de aandeelhouders met lege handen, maar is er ook niets voor onbeschermde crediteuren”.

Crediteuren kunnen nog tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep gaan.

De Amerikaanse overheid, die 50 miljard dollar aan noodkredieten in GM heeft gestoken, krijgt in het nieuwe bedrijf een belang van 60 procent. Canada, dat ook miljarden aan leningen heeft verstrekt, krijgt een belang van 11,7 procent.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel