nieuws

Chinezen melden zich officieel voor Opel

Home

Chinezen melden zich officieel voor Opel

Op de valreep heeft zich vanuit China een vierde geïnteresseerde partij gemeld voor de overname van Opel. De Chinese autofabrikant Beijing Automotive Industry Corp (BAIC) heeft officieel zijn interesse gemeld, zo bevestigde het Duitse ministerie van Economische Zaken. Woensdagavond is een topoverleg gepland over de toekomst van Opel en GM Europe.

Volgens ingewijden hebben de Chinezen, in tegenstelling tot de andere bieders, geen plannen om het aantal arbeidsplaatsen van Opel in Duitsland te verminderen.

Minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg riep de drie andere bieders eerder op de dag al op hun bod te verbeteren. Vooral op het gebied van werkgelegenheid zouden de plannen van de drie, autoproducent Fiat, auto-onderdelenfabrikant Magna en de investeringsmaatschappij RHJ International, nog steeds tekortschieten.

‘Nog geen besluit’

De Minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Jürgen Rüttgers zei woensdag dat de Duitse regering woensdagavond waarschijnlijk nog geen partij kiest in de overnamestrijd rond Opel.

“Het zou een enorme fout zijn als we zouden proberen om zakelijke beslissingen te nemen over Opel”, waarschuwde Rüttgers over het voor woensdagavond geplande topoverleg over de autoproducent.

Volgens een woordvoerder van de regering is de kans dat de winnaar van de overnamestrijd op korte termijn wordt aangewezen, klein. “Ik verwacht nog geen beslissing over een individuele investeerder”, aldus de woordvoerder. “Het is veel beter voor Opel en de belastingbetalers als de gesprekken met de verschillende partijen worden doorgezet.”

Topoverleg

Woensdagavond staat een toponmoeting gepland tussen bondskanselier Angela Merkel, de betrokken ministers, de minister-presidenten van de Duitse deelstaten waar Opel fabrieken heeft en vertegenwoordigers van de geïnteresseerde partijen en van moederconcern General Motors. Eerder werd aangekondigd dat de regering daarbij zou besluiten welke partij bij een overname op overheidssteun kan rekenen.

‘Brede steun in Nederland’

René Roggen, directeur van General Motors Nederland, wacht de uitkomst van de topontmoeting in Berlijn met spanning af. Nederland is volgens Roggen een echt Opel-land en kan hier op brede steun rekenen. “Ondanks dat er klanten zijn die een afwachtende houding aannemen zijn er ook die zeggen: ‘ik ga juist nú een Opel kopen’. En in de werkplaatsen van de dealers is het zo mogelijk drukker dan ooit”, aldus Roggen in het AD.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel