nieuws

Meer financiering Saab-deal Spyker

Home

Meer financiering Saab-deal Spyker

Spyker heeft meer financiering geregeld voor de overname van Saab. Topman Victor Muller heeft zijn oude werkgever Heerema bereid gevonden om een lening van 25 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro) te verstrekken. Het offshorebedrijf kan de lening omzetten in aandelen, zo maakte Spyker maandag bekend.

Met de lening heeft Spyker naar eigen zeggen de noodzakelijke financiering voor de overname rond. Eind vorige maand is al 25 miljoen dollar overgemaakt naar General Motors. Half juli moet Spyker nog eens 24 miljoen dollar betalen.

Muller, in Zweden uitgegroeid tot held omdat hij Saab redde, werkte tussen 1984 en 1991 voor Heerema. Hij zegt de topman van het offshorebedrijf, Pieter Heerema, persoonlijk te kennen.

Pieter Heerema laat in de verklaring van Spyker weten een goed rendement op de investering te verwachten als het management van Spyker erin slaagt om zijn ondernemingsplan uit te voeren. De lening is verstrekt voor een periode van twee jaar. Spyker betaalt meer dan 10 procent rente. Heerema kan de lening ook omzetten in aandelen Spyker.

Spyker krijgt pas het geld als de Europese Investeringsbank (EIB) Saab financieel ondersteunt. Dat is een stap dichterbij gekomen met de goedkeuring van de Europese Commissie van een Zweedse staatsgarantie voor een lening van 400 miljoen euro bij de EIB.

Het is de bedoeling dat Heerema een zetel krijgt in de raad van commissarissen van Spyker.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel