Amt maanddossier september 2013

AMT September 2013In dit maanddossier vindt u informatie behorend bij de september-editie 2013 van uw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kunt u uw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Ook treft u hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet u zeker dat u niets gemist heeft!

AMT 9, pagina 12

Diagnosetip van Sergoyne Diagnostics

Een Seat Ibiza die meteen na de start weer stilvalt en geen foutcodes kan communiceren wordt bij Sergoyne onder handen genomen. Hoe het probleem werd gevonden, en opgelost, laat Jeroen Vertongen in deze video zien.Plain Script.. 

AMT 9, pagina 26

Remmenbanken in de praktijk

Wat zijn de praktijkervaringen met enkele typen remmenbanken? AMT tekende het op bij een bezoek aan enkele keurmeesters.

De bijbehorende update vindt u hier, het komt mede aan op inbouwruimte, speciaal daarop gingen we apart in.

AMT 9, pagina 40

Toppers uit AMT Diagnosewijzer

In AMT schrijven we geregeld over diagnoseapparatuur. Of het nou om specificaties, foto’s, een product PDF of beoordelingen gaat. U vindt alle informatie op AMT Diagnosewijzer.

Maar gingen in de zomer van 2012 ook op zoek naar ervaringen in de praktijk. We belden met diverse autobedrijven met de vraag: Wat vindt u van uw EOBD-tester? Deze ervaringen leest u terug in het artikel ‘Praktijkervaringen met EOBD-testers’.

AMT 9, pagina 46

Klaar voor de winterbandenwissel

De temperaturen geven nu nog geen aanleiding om winterbanden te monteren. Maar met voorbereiden kun je niet vroeg genoeg beginnen. Promobi levert een aantal producten voor de winterbandenwissel.

Waarom is het verstandig om winterbanden te gebruiken en welke gevolgen heeft niet wisselen van banden?

Fabrikanten Bilstein en Continental adviseren de wissel niet uitsluitend te gebruiken om de banden te wisselen. “Controleer de schokdempers”, zegt Bilstein. En: “Controleer de staat van de banden, 41% van de auto heeft versleten of beschadigde banden”, zegt Continental.

Alleen het wisselen en balanceren is niet altijd voldoende. Hoe ga je om met TPMS bij de bandenwissel?

De bandenopslag uitbesteden? Vorig jaar maakte AMT een reportage bij Bandenhotel Nederland.

AMT 9, pagina 58

Verbrandings- en massakracht bij verzette krukas

Bij het nieuwe 700 cc motorfietsblok getroostte Honda zich veel moeite om de inherente onbalans van een tweecilinder te compenseren. Een van de middelen is het verzetten van de kruktappen, maar hoe zat het ook alweer met de gevolgen daarvan voor traagheidskrachten en de verbrandingskracht? AMT werkte dat eerder haarfijn uit voor de Crossplane krukas van Yamaha.

AMT 9, pagina 72

Mercedes-Benz S techniek vooraf bekeken

Zeker wanneer het een topmodel betreft, waarin allerlei nieuwe technieken verzameld zullen worden, begint de ontwikkeling jaren voorafgaand aan de presentatie van het resultaat. Zo onthulde Mercedes-Benz ons nieuwe, direct ingespoten benzinemotoren voor de nieuwe S-klasse feitelijk al in 2010.

Ze werden wat eerder ingezet voor de E-klasse, met daarbij de verbeterde 7G Tronic Plus automaat die nu ook in de S zit.

Ook van het deels autonoom rijden kregen we dat jaar al een voorproef in het F 800 studiemodel.

AMT 9, pagina 78

Strijd om het airco koelmiddel

Nog is het touwtrekken niet voorbij, welk koelmiddel de plaats gaat innemen van R134a in de auto-airco. Terwijl een besluit volgens de EU-regels toch wel heel snel genomen moet worden. De discussie loopt al vele jaren, over het nieuwe koelmiddel R1234yf berichtte AMT voor het eerst eind 2007. Of werd het toch R744, leek het al een maand later? De Duitse overheid zag wel zitten dat hun omvangrijke auto-industrie dat kon afdwingen. Nee, toch niet. Totdat Mercedes-Benz het koelmiddel R1234yf afbrandde. Maar dat vond de EU weer niet goed.

AMT 9, pagina 80

IAA technieknieuws in beeld

Enkele technisch interessante autoprimeurs van de IAA autoshow kondigden we in onze Nieuwsbrief tevoren aan, zoals de elektrische Volkswagen Golf. Met een prototype hebben we geruime tijd geleden al gereden.

Spectaculair is de Toyota Yaris Hybrid R.

Range Rover en BMW presenteerden hun hybride suv-modellen.

Volvo kwam met een nieuwe motorenfamilie, met onder meer i-Art dieselinjectie, die afkomstig blijkt van Denso.

Op korte termijn te verwachten zijn 48 volt hybride systemen, onder meer van Continental.Plain Script.. 

Zeer in de belangstelling staat geautomatiseerd rijden, Continental schetst de uitdagingen.Plain Script.. 

Met nieuwe lichttechniek kan de rijder gewaarschuwd worden, hier ziet u hoe.Plain Script.. 

Een modern doorgeefsysteem voor de auto toont Valeo.Plain Script.. 

Heel praktisch is de AquaBlade ruitensproeier die Valeo voorstelt.Plain Script.. 

Het BeamAtic koplampsysteem laat zien hoe de duurste, adaptieve variant van Valeo’s led verlichting werkt, als voorbeeld voor led hoofdverlichting bij diverse toeleveranciers.Plain Script.. 

Een mooi hulpsysteem van Bosch stuurt de auto automatisch bij op enge smalle rijbanen bij wegwerkzaamheden, met hulp van de nieuwe stereocamera.Plain Script..