Amt maanddossier oktober 2012

AMT 2012-10In dit maanddossier vindt u informatie behorend bij de oktober-editie 2012 van uw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kunt u uw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Dit dossier geeft tevens toegang tot de nieuwste kennistest uit de AMT ATG Kenniscompetitie 2012. Ook treft u hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet u zeker dat u niets gemist heeft!

AMT ATG Kenniscompetitie 2012; Elektronica Praktijk Diagnose 2

AMT Kennistest EPD2Diagnosestellen vraagt kennis. Bijvoorbeeld: Hoe werkt een Hall-sensor? Waar kun je een breedbandlambdasensor verwachten? Wat voor uitlezing kun je verwachten van de druksensoren van de DPF? In de jongste test uit de AMT ATG Kenniscompetitie 2012 www.AMT.nl komt het allemaal aan bod. Doe mee, verrijk u kennis en win praktisch gereedschap!

AMT 10, pagina 13

TPMS controleren met de Profiler TPM II

Toen de winterband in de opslag ging werkte de TPMS-sensor nog, nu die eruit komt niet meer. Batterij leeg. Leg dat de klant maar uit. Die had een waarschuwing vooraf vast en zeker prettiger gevonden. Met de Profiler TPM II van Rema Tip Top kan dat. Daarna een universele sensor monteren? Hoe dat moet toont de tweede video.

AMT 10, Pagina 30

SKF helpt autotechnici

SKF ondersteunt autotechnici met informatie, die eenvoudig met een smartphone op te zoeken is. Via een QR-code op de verpakking komt de technicus in een online biblioteek terecht, waar gedetailleerde product- en technische informatie te vinden is.
SKF helpt autotechnici ook met technische video’s. SKF heeft zelfs een eigen youtube-kanaal.

Tijdens de scholing gebruikte SKF het gereedschap van Wallmek. Zelf levert SKF ook speciaalgereedschap.

AMT 10, Pagina 34

Hoe reviseert ACtronics?

Wat gaat er stuk aan een gasklephuis, een ECU, een ABS-unit of een instrumentenpaneel? En nog belangrijker: hoe reviseer je deze elektronische componenten? Onderzoek het in de artikelen in dit Maanddossier.

AMT 10, Pagina 36

Investeren tegen de crisis

Als het economisch tegenzit lijkt investeren niet voor de hand te liggen. Maar als de werkplaats daardoor op korte termijn meer gaat opleveren is investeren juist verstandig, om de negatieve effecten van de crisis te bestrijden. Enkele verduidelijkende berekeningen die we ontvingen voor ons werkplaatsthema volgen hierna. Overigens kunt u zelf zulke sommen maken voor veelvoorkomende soorten werkplaatsequipment, door de rendementsberekeningen in te vullen die u hier vindt.

Rema Tip Top stuurde een berekening voor de Ahcon Speedline bandenwisselinstallatie. (xlsx)

Hierbij een kleine verduidelijking. Deze berekening gaat uit van 1000 stuks nieuwverkoop, plus 500 auto’s voor een bandenwissel. Dat laatste betekent vier banden maal 500 auto’s, is 2000 wissels, en dit tweemaal per jaar, maakt 4000 wissels. Plus 1000 nieuwe banden monteren, geeft een totaal van 5000 bandenwissels per jaar.

Snap-on en Hella voorzagen ons van een berekening voor diagnoseapparatuur.

Voor aircoservice lieten we eerder dit jaar rekenvoorbeelden maken, die vindt u hier. Afzonderlijk hebben we nog een berekening van Dometic voor de Waeco ASC 2500 Low Emission.

AMT 10, Pagina 46

Audi Future Lab

De presentaties die Audi gaf bij zijn Future Lab-evenement werden verduidelijkt met animaties van enkele technieken waaraan voor de toekomst wordt gewerkt. We hebben ze hier ook voor u beschikbaar gemaakt:

AMT 10, Pagina. 55

IAA Bedrijfsautoshow

Voorafgaand aan de IAA bedrijfsautoshow in Hannover presenteerden meerdere merken al nieuwe truckmotoren die aan de Euro 6-norm voldoen. Vanaf komend jaar moeten nieuwe types bedrijfswagens deze norm halen, het jaar daarop zal elke nieuw verkochte truck een Euro 6-motor moeten hebben.

AMT 10, Pagina 60

BMW-ontwikkelingen in bewegend beeld

Ga er maar even voor zitten, want dit maanddossier toont een reeks BMW-ontwikkelingen in bewegend beeld. Allereerst stelt BMW zijn nieuwe motorgeneratie voor. In een tweede animatie zien we hoe een balansas de driecilinder bevrijdt van trillingen. Een derde video toont de werking van het Predictive Thermal Management en in een vierde animatie zien we hoe een warmtepomp warmte aan de koude buitenlucht onttrekt om het interieur te verwarmen.

AMT 10, Pagina 74

Vervanging dubbele koppeling in beeld

De droge dubbele koppeling uit de 7-bak van de VAG-groep vervangen is een gecompliceerd klusje. De video in dit maanddossier toont de vervanging stap voor stap.

AMT 10, pagina 86

Autosalon in beeld

In AMT 10 nemen we het belangrijkste nieuws van de Autosalon van Parijs met u door, maar de Autosalon bevatte nog veel meer interessante modellen. Wilt u meer zien van de Autosalon? Bekijk hier de foto’s die we maakten…

AMT 10, pagina 90

Volvo FH in beweging

Meer weten over Volvo’s nieuwe FH? Dit AMT-Maanddossier toont video’s over de FH-cabine, –aandrijflijn, – botsproeven, de werking van de onafhankelijke voorwielophanging en de manier waarop Volvo de Uptime van de FH heeft geoptimaliseerd.