Amt maanddossier april 2012

In dit maanddossier vindt u informatie behorend bij de april-editie 2012 van uw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kunt u uw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Dit dossier geeft tevens toegang tot de nieuwste kennistest uit de AMT ATG Kenniscompetitie 2012. Ook treft u hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet u zeker dat u niets gemist heeft!

AMT 4, pag. 15

AMT ATG Kenniscompetitie 2012: Diagnose stellen aan hybride installaties

Zo goed als andere auto’s kunnen hybride modellen problemen krijgen met niet goed functionerende systemen. Buiten het elektrisch aandrijfdeel hebben ze ook een koeling, remsysteem, klimaatregeling en zo meer. Maar het diagnosestellen gaat vaak net wat anders dan anders. Ontdek het allemaal in de nieuwe AMT ATG kennistest waarmee de tweede periode van onze competitie begint. Neem deel aan de vierde kennistest…

AMT 4, pag. 80

Audi V6 TDI generaties 1 en 2

Met de komst van geavanceerde drukvulling door twee turbo’s is Audi’s Generatie 2 3.0 V6 TDI flink opgewaardeerd. En dat terwijl die motor nog maar goed een jaar in productie is. In maart vorig jaar keerden we de Generatie 2 motor met enkele turbo binnenstebuiten. De eerste generatie lag in 2004 bij AMT op de operatietafel.

AMT 4, pag. 88

HAN Eco Marathon met een AMT-team

In de zuinigheidswedstrijd die de Hogeschool Arnhem Nijmegen opzette voor de studenten Autotechniek neemt ook een team deel met sponsoring van AMT. De ontwerpfase van hun superzuinig voertuig komt uitgebreid in beeld op onze Facebook-pagina, in de volgende maanden gaan we in op de bouw, en natuurlijk het resultaat dat in de wedstrijd wordt behaald.

AMT 4, pag. 90

Investeren in aircoservice?

Moet Autobedrijf Janssen investeren in aircoservice? Dit artikel geeft het bedrijf een schat aan informatie om die beslissing te nemen. Maar uw bedrijf is Autobedrijf Janssen niet. Het model voor de rendementsberekening van een aircoserviceapparaat op AMT.nl houdt met alle mogelijke bedrijfsomstandigheden rekening.

Lees verder wat nu precies wel en niet mag bij het reinigen van airco’s, nu streng wordt gelet op de toepassing van bacteriële bestrijdingsmiddelen.

Hoe u het best om kunt gaan met aircoservice in de werkplaats beschreven we eerder, u vindt het hier.

AMT 4, pag. 106

EV2Drive belicht nieuwe techniek

In allerlei vormen komt elektrische aandrijving te pas in auto’s van nu en morgen. Of het nu een hybride is, een puur elektrische auto, of iets met een range extender. Heel tijdig haakte EV2Drive daarop al in met cursussen voor de werkplaats, hoe die moet omgaan met zulke voorheen onbekende techniek. In AMT gingen we eerder op zo’n cursus in:

 • EV2DRIVEtraining elektrische aandrijving (2010-1)
 • Cursus werking hybride elektrische voertuigen (2009-4)

  AMT 4, pag. 113

  Innovam vergroot kennis in het autobedrijf

  Niet alleen bij bedrijfskundige aangelegenheden zoals RI&E kan Innovam het autobedrijf op de juiste weg helpen. Het is een waar kennisinstituut, vooral ook op het gebied van praktische autotechniek. Mede door samenwerking met partijen uit de industrie, zie ons eerdere bericht hierover. Daarbij worden de modernste methodes gebruikt, zoals hun vernieuwde website. AMT overtuigde zichzelf door een actuele cursus te bezoeken.

  AMT 4, pag. 130

  EOBD emissietest in AMT

  Het stap-voor-stapschema, een overzicht van de leverbare scantools, de protocollen, het stond allemaal eerder in AMT.

  Emissietest via EOBD na 1 januari 2012 (PDF)

  Gemist in de AMT-nieuwsbrief?

  Hamer en Stokvis samen als werkplaatstotaalinrichter

  Vanaf 2 april 2012 starten Stokvis Equipment uit Deventer en Hamer uit Apeldoorn een samenwerkingsverband voor de totaalinrichting van werkplaatsen. Stokvis neemt de servicecontracten en monteurs van Hamer over en Hamer gaat haar werkzaamheden verder uitbreiden op het gebied van olie en vet.

  Efficiënte Autec-VLT werkplaats op AMT Live

  Het thema van AMT Live is de werkplaats van de toekomst, daarom staat er letterlijk centraal een werkplaatsopstelling met de modernste apparatuur. Automatisering helpt om snel en accuraat alle mogelijke voertuigen te keuren en testen. De opstelling van Autec-VLT toont een complete APK-teststraat, met daarnaast moderne uitlijning en meer. Komt dat zien, 15 mei, op AMT Live!

  DAF presenteert Euro 6 MX-motor

  Begin volgend jaar start DAF de productie van zijn nieuwe MX 13 motor, gericht op de Euro 6-uitlaatgaseisen welke vanaf 2014 gelden. Eind dit jaar zullen ze een bijpassende zware truck laten zien met deze motor. De ervaringen van het Amerikaanse moederbedrijf Paccar hielpen bij de ontwikkeling van de 12,9 liter MX 13. Inderdaad een hele nieuwe MX…