AMT Maanddossier juli/augustus 2016

001_AMT0708_2016_1024In dit Maanddossier vind je video’s en artikelen die de juli/augustus-editie 2016 van jouw vakblad AMT aanvullen. Met deze extra informatie vergroot je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets mist!

AMT 7/8, Pagina 7

DSG-problemen

Een DSG heeft regelmatig onderhoud nodig. Maar goed onderhoud staat niet garant voor geen problemen. In dit artikel lees je alles over overmatige slijtage een trillende en slippende DSG-koppeling. TVS Engineering geeft praktische DSG-tips.

AMT 7/8, Pagina 14 

Vraag van de maand

“Foutcodes en omschrijvingen in de diagnosetester, kunnen die niet beter?”, vroeg AMT-lezer Jacob Schouten. Pfoeh, daar is het nodige over te zeggen. Samen met Bert Hauwermeiren deden we dat ook in AMT 7/8 en gingen we in op concrete gevallen.

Op deze plaats vult Robin Koelman, diagnosespecialist bij Hella het antwoord aan: “Onze HGS herleidt de foutcodes zoals die ook in de originele OEM-apparatuur wordt weergegeven. Dat doen we met een proces dat Reverse Engineering wordt genoemd. Daardoor heeft HGS geen invloed op wat bijvoorbeeld het motormanagement als foutief beoordeeld. Wel hebben wij de online-database gekoppeld aan foutcodes. Zodra er meer bekend is over een bepaalde foutcode haalt onze mega macs-diagnoseapparatuur deze informatie uit de database. Zo is de informatie altijd actueel.”

Robin Koelman gaf eerder al een presentatie over dit onderwerp op de eerste editie van het AMT Diagnose Boot Camp gaf mee. Hierin staat onder meer uitgelegd hoe ECU-communicatie verloopt en hoe Reverse Engineering in zijn werk gaat.

AMT 7/8, Pagina 26

Video: Niet-reactieve brandstof

Cyclox is een niet-reactieve brandstof, geproduceerd uit lignine. Zien hoe dat verbrandt in vergelijking met diesel? Bekijk de video.

En hier kijk je terug naar het AMT artikel over de Opel Zafira Hydrogen 2 uit 2002, met GM’s toenmalige optimistische visie op de waterstoftoekomst.

AMT 7/8, Pagina 44

Video: Motordetails in beeld

Natuurlijk bestaat een nieuwe motor eerst in het tekenprogramma van de ontwikkelaars. Ford maakte een vier minuten durende animatie met behulp van die tekeningen. De video laat alle details van de motor perfect zien. Verbazingwekkend dat je voor zo’n video geen echte fysieke motor nodig hebt!

AMT 7/8, Pagina 67

Opel GT-Garage

Garage Suselbeek in Velswijk is gespecialiseerd in slechts één auto: de Opel GT. Opel maakte van de GT slechts honderdduizend exemplaren. Suselbeek verkoopt daarom auto’s én onderdelen en houdt de GT’s levend met onderhoud, reparatie en restauraties. Een uitgebreide reportage lees je hier.

AMT 7/8, Pagina 70

Toekomst van de bougie en vastzittende gloeibougies

Een vonkje dat overspringt tussen twee elektroden. Het kan ook anders. Bekijk de video van Beru’s bougie van de toekomst. Beru’s digitale (gloei)bougiecatalogus vind je hier.

Vastzittende gloeibougies verwijderen. AMT schreef er eerder over, bekijk ook de video.

AMT 78, Pagina 73

GM EV1: Elektrisch rijden anno 1996

In 2025 alleen nog elektrische auto’s? Hoe snel gaat het eigenlijk met de ontwikkeling van de elektrisch aangedreven auto? Om dat te ontdekken kijken we 20 jaar terug.

AMT 7/8, Pagina 83

De roze loper

Kia-dealer Pals en Van Tilburg realiseerde zich al eerder dat het traditionele autobedrijf niet aantrekkelijk is voor de vrouwelijke klant. Dat was het begin van Vrouw en auto.nl. Wat kunnen we leren van dit autobedrijf uit Marknesse?

AMT 7/8, Pagina 87

Oordeel zelf over Reactor

De AMT-lezers hebben video’s gemaakt tijdens het gebruik van Reactor. Bekijk hier de video van het demonteren van een EGR-klep:

Benieuwd hoe hard Reactor spuit? Bekijk dan de volgende video:

AMT 7/8, Pagina 93

Rijd mee!

Het circuit van de Shell Eco-marathon in Londen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Bekijk de track door de ogen van de studenten:

Het brandstofverbruik hangt niet alleen van de aandrijving, maar ook de banden spelen een belangrijke rol. In 2014 schreef AMT over de banden in de Shell Eco-marathon.

Het Summa Collega heeft een videoverslag gemaakt van de Shell Eco Marathon.

Gemist in de nieuwsbrief

AMT verbindt automotive professionals

Iedere maand lees je in het vakblad AMT alles over technische innovaties, trends op het gebied van onderhoud, praktische tips, onderdelen en accessoires, interessante reportages en technische autotests.

Abonnement4