AMT maanddossier mei 2018

In dit Maanddossier vind je video’s en artikelen die de mei-editie 2016 van jouw vakblad AMT aanvullen. Met deze extra informatie vergroot je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets mist!

AMT 5, pagina 7 

Video: Brandstofpomp testen met de scope 

Een defecte brandstofpomp haalt vaak nog wel zijn druk, maar levert onder belasting te weinig flow. Hoe GMTO de brandstofpomp daarop test? In het voertuig met de scope! Je krijgt uitleg in detail aan de hand van een storing in een Citroën Jumper 2.2HDI 

Of je kijkt de hieronder: 

 

 AMT 5, pagina 18  

Gezien op Facebook 

Deze knipperlichtschakelaar van een Hyundai i10 ‘knippert’ op de verkeerde plek… In het blad konden we natuurlijk geen video kwijt, en zag je een screenshot. Toch de video bekijken? Die vind je hier op de AMT-Facebookpagina.   

 

AMT 5, pagina 26  

Temperatuurmanagement in beeld 

De batterij speelt een multifunctionele rol. Naast energieopslag geeft hij stijfheid aan de auto en verbetert hij de botsveiligheid. Om de accucellen goed te laten werken, is temperatuurmanagement cruciaal. Audi laat in een video zien hoe dat is geregeld. 

Op het recent gehouden Wiener Motoren Symposium maakte AMT tevens kennis met de elektromotoren van de Audi e-tron. Meer daarover lees je in een volgende AMT 

 

AMT 5, pagina 29 

Fiscale effecten 

Heeft ACEA ongelijk dat we veel beter nieuwe schone diesels kunnen kopen, omdat zonder overheidsingrijpen oplaadbare auto’s ons niet snel naar flink lagere CO₂-uitstoot gaan brengen? De cijfers van EEA en ACEA zeggen het. Bekijk het rapport van EEA en het rapport van ACEA. 

 

AMT 5, pagina 32  

Welke diagnosetools gebruik je? 

In AMT 6 besteden we aandacht aan het thema diagnoseapparatuur en handgereedschap. Ook al ben je gezegend met twee rechterhanden, zonder goed gereedschap kun je niet repareren. Welke diagnosetools gebruik jij, wat is je favoriete handgereedschap of bezit je een ‘geheim wapen’? Deel je ervaring met ons en scoor er een stuk Snap-on gereedschap bij. Vul hier de vragen in en wie weet kan jij de Snap-on punttang t.w.v.  49,00 euro aan je gereedschapszak toevoegen. 

AMT 5, pagina 39  

Competities voor technici 

Yamaha’s ETGP is niet uniek. Tal van motor-, auto en truckmerken organiseren soortgelijke competities. We schreven eerder over Volvo Vista en Scania Topteam. Oh ja, en vlak AMT’s eigen Auto- en trucktechnicus van de toekomst niet uit. Denk mee met de diagnoses en voel de wedstrijdspanning! 

Nuttig, in het artikel over de Auto- en trucktechnicus van de toekomst vind je tal van links naar technische artikelen die je helpen bij diagnoses. 

 

AMT 5, pagina 51 

Keuren vanaf 20 mei 

Wat er precies veranderd is aan de APK-regels per 20 mei? We schreven er eerder over. En we maakten er zelfs een webinar over. Lees en kijk het terug op de dossierpagina www.amt.nl/apk-webinar. Daar vind je ook vier video’s waarin we de wijzigingen samenvatten. Een ervan bekijk je hieronder:

 

AMT 5, pagina 53  

Zijn de regels echt zo duidelijk? 

Goed- of afkeur? Soms is het helemaal niet zo duidelijk als Radars ‘deskundige’ denkt. Soms is er een grijs gebied, soms zijn de regels echt heel complex. Voorbeelden? Wat zou je zeggen van deze treeplank. Goed- of afkeur, een uitdaging voor de APK-keurmeester!
Iets minder complex, is dit geval waarin het dashboard ontbreekt. Goed- of afkeur?

Dan de Duitse APK, of eigenlijk Hauptuntersuchung en Abgasuntersuchung. Die HU en AU vinden niet (zoals onze APK) in garagebedrijven plaats, maar in speciale keuringsstations. De regels van die AU worden in de komende jaren snel strenger. Veel sneller dan bij ons in de APK. 

Wil je de Radaruitzending over APK zelf nog eens terugkijken? Dat doe je hier. 

 

AMT 5, pagina 55 

Uitleg aan de klant 

AMT volgde eerder een training waarin Automotive Academy-docent Gerard Mulder receptionisten leerde de reparatie te verkopen aan de klant. Uitermate leerzaam! Haal de leerstof nog eens op en  lees het artikel afkomstig uit AMT Ondernemen juni 2017 hier (PDF) 

 

AMT 5, pagina 59 

De toekomst is ‘ACES’ 

Jeroen Vertongen op Automotive safari in Silicon Valley. Leerzaam, overweldigend en een absolute eye-opener. Hij heeft er al eerder een blog over geschreven op AMT.nl.  

Zijn reis is samengesteld door Nexxworks. Het complete programma en alle bezochte bedrijven vind je hier. Eind dit jaar gaat Jeroen weer richting de VS om nog meer kennis en inspiratie op te doen. Als jij dat ook wil, dan kan je mee. Meer info vind je hier. 

 

AMT 5, pagina 69 

1985: Stoot de verplichte APK de vrijwillige van de troon?


Als de verplichte APK in 1985 zijn intrede doet, verwachten de meeste keurders dat dat niet bepaald ten koste zal gaan van vrijwillige technische keuringen. Wij weten inmiddels wel anders. Het hele artikel lees je hier De meeste klanten vertrouwen hun garage als het gaat om de APK-keuring, terecht want het overgrote deel van de keurmeesters keurt zoals het hoort. Helaas zijn er altijd uitzonderingen…