Amt maanddossier april 2016

In dit maanddossier vind je informatie behorend bij de april-editie 2016 van jouw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kun je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets gemist hebt!

AMT 4, pagina 22

Video: Straatrace bij Giel Beelen

Niet alleen de HAN Automotive, ook TU-Eindhoven ging voor een straatlegale Shell Eco Marathon-auto. Bij Giel Beelen ging die de strijd aan met de Arval Inspire II. Wie er won? Bekijk de video.

Een impressie van de bouw van de Arval Inspire II vind je hier. Vooral interessant: de bouw van de carbon carrosserie bij het bedrijf Vabo Composites.

Hoe het HAN-team zich voorbereidde op de Shell Eco Marathon? Bekijk de video!

AMT 4, pagina 26

Lichtinnovatie

Drie jaar geleden werden led-matrix koplampen aangeboden door Audi. In deze video zie je hoe een koplamp met lichtvenster werkt.

Behalve met ledverlichting werken fabrikanten ook aan oled. Meer informatie daarover vind je hier. Audi werkt aan een koplamp die tekens op het wegdek projecteert.

AMT 4, pagina 33

1,1 procent rendement voor dealers

Bovag maakte bekent dat het gemiddelde dealerrendement in 2015 is uitgekomen op 1,1 procent waar het in 2014 nagenoeg nihil was met 0,01 procent. Het gaat dus iets beter, maar makkelijk blijft het zeker niet voor merkdealers. “Merkdealers, het is tijd om te veranderen en wel nu”. Die boodschap gaf Bovag eerder op het Bovag Dealercongres. Lees ons verslag daarover hier terug.

AMT 4, pagina 51

Video: hoe brandbaar is R1234yf?

Mercedes-Benz heeft het niet zo op R1234yf. De reden: brandbaarheid. Hebben ze gelijk? Bekijk deze al wat oudere video van de Deutsche Umwelthilfe.

Is het werkelijk zo gevaarlijk? Deze veel recentere video van Opel vertelt een heel ander verhaal. De brandweermannen staan erbij en kijken er naar…, zonder gasmasker. Of zou het zo rustig blijven omdat de 600 °C niet bereikt wordt?

AMT 4, pagina 54

Wat levert R1234yf-aircoservice op?

Moet je wel of niet investeren in een R1234yf-aircomachine? Verschillende leveranciers helpen je met onderstaande berekeningen:

AMT 4, pagina 58

In treintjes rijden

In 2011 was AMT aanwezig bij een proef in Nederland waarbij auto’s met elkaar verbonden zijn. Er volgden meer proeven, de resultaten daarvan zie je hier.

Afgelopen jaar werd er ook met trucks op de Nederlandse openbare weg getest.

AMT 4, pagina 72

Betaalbaar Porsche-onderhoud

Porsche claimt dat dealeronderhoud minder duur is dan veel Porsche-rijders denken. Je leest er hier meer over.

AMT 4, pagina 75

Deelauto’s in 1976

Toyota’s visie op deelauto’s van 40 jaar terug ‘sla je hier nog eens gade’.

AMT 4, pagina 84

Geen benzine- en dieselauto’s meer!

Op AMT.nl schreven we al eerder over het idee van PvdA-er Jan Vos om alleen nog emissieloze auto’s toe te staan vanaf 2025.

We stelden er ook drie vragen bij:

  1. Het goederentransport over de weg? (Een 1.500 liter dieseltank bevat evenveel energie als 150 ton aan batterijen).
  2. Het luchtverkeer? (Bij de start heeft een grote Boeing bijna een kwart miljoen liter kerosine aan boord….)
  3. De kolencentrales? (Jan Vos wil ze graag sluiten, maar hoe laden we dan de 25.000-tons batterij van het vliegtuig dat Vos naar de milieuconferentie van 2030 moet brengen, als het tegen die tijd net toevallig bewolkt en windstil is?)

Het complete blog lees je hier.

Gemist in de nieuwsbrief