Amt maanddossier februari 2015

AMT 2015-2In dit maanddossier vind je informatie behorend bij de februari-editie 2015 van jouw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kun je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets gemist hebt!

AMT 2015-2, pagina 19

Voorkom roetfilterproblemen

Een verkeerde olie zorgt voor een verstopt roetfilter. Welke olie moet in welke motor? Oliefabrikanten geven advies.

AMT 2015-2, pagina 40

Plug-in verbruik

Hoe (on)zuinig is een plug-in hybride in de praktijk? AMT zet de cijfers op een rij.

AMT 2015-2, pagina 55

Technisch bekeken: Honda 1.6 diesel

Honda’s eerste diesel was wat overgedimensioneerd. Zijn opvolger, de 1.6  i-DTEC 120 pk was lichter, sterker en vlotter. In AMT 1 van 2013 namen we die nieuwe Honda diesel technisch onder de loep.

AMT 2015-2, pagina 63

Waarom veroudert een camperband sneller?

Veel meer achtergrond over de rubbersamenstelling, net als antwoorden op de vragen: ‘Waarom veroudert een camper- of klassiekerband sneller?’ en: ‘Is een band na tien jaar nog ok?’ Oh, en in 2012 bespraken we het paardenbloemenproject op AMT.nl. Ook dat lees je hier terug.

AMT 2015-2, pagina 70

Een motor met Atkinson Cycle, hoe werkt die? En wat is het verschil met de Miller Cycle?
In dit artikel over de Lexus LS 600h leggen we uit hoe het planetaire tandwielstelsel werkt. Het stelsel werkt als een CVT. De Ford C-MAX Energi werd vier jaar geleden onthuld. Nu is de plug-in C-MAX dan eindelijk verkrijgbaar. Geldt dat ook voor de in 2008 aangekondigde Ford Escape? Die brandstofcelauto zou ook in dit jaar in de showroom verschijnen…

AMT 2015-2, Pagina 73

De achterruit van de Ford Anglia

In 1959 was de auto wel zo’n beetje uitontwikkeld, dacht onze redacteur. Alleen betere aerodynamica zou nog echt flinke verbetering kunnen brengen. Hij kon er haast niet verder naast zitten. Wel geeft hij een aardig inzicht in de stand van de aerodynamica op dat moment. Oh, en verbaas je ook over het brandstofverbruik van de alledaagse auto’s van toen.

AMT 2015-2, pagina 73

Volvo-VDS op video

Volvo trucks maakte drie bijzondere video’s om VDS te promoten. In de eerste is VDS getuned voor een wel heel bijzondere truckchauffeur: Charlie de Hamster. Kan een hamster geen truck besturen? Met VDS wel, kijk maar! En dan zijn er de video’s met Jean-Claud Van Damme. In de tweede maakt hij een spagaat… terwijl hij op de achteruitkijkspiegels van twee achteruitrijdende FH’s staat. Bijzonder, maar de eerste is nog specialer. Daarin legt Jan-Inge Svensson Van Damme uit wat de bedoeling is. Die mag je niet missen. En: mede mogelijk gemaakt omdat met VDS het stuur bij achteruitrijden wél terug naar de middenstand wil. Bekijk de video’s!

AMT 2015-2, Pagina 76

Maserati krijgt Operating System

Een OS of Operating System is niet langer iets van de PC, laptop of smartphone, ook auto’s krijgen een OS. QNX, toont de ombouw van een Maserati en legt uit wat de voordelen zijn. Bekijk de video.

Je vindt hier ook de virtueel doorzichtige A-stijlen van Jaguar. En je ontdekt wat een Lidar-sensor precies is.

AMT 2015-2, pagina 78

Bekijk de NGK-catalogus online

De catalogus is verkrijgbaar bij de NGK-distributeurs en is hier te downloaden als pdf.