Maanddossier december 2018

In dit Maanddossier vind je video’s en artikelen die de december-editie 2018 van jouw vakblad AMT aanvullen. Deze extra informatie vergroot jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT-Maanddossier weet je zeker dat je niets mist!

AMT 12, Pagina 10 

Oude olie, verse factuur 

De schokkende plaatjes van een doodziek oliefilter in het artikel over niet verversen, maar wel factureren deden denken aan een Toyota Yaris, met meer dan drie jaar oude olie, die we ooit op de vermogensbank testten.    

AMT 12, Pagina 16 

GMTO diagnosetip: EV-kennis opladen 

Het klinkt alsof de Chevrolet Volt ‘gewoon’ aanslaat, maar dat is niet het geval. En na 20 seconden stopt de motor. Bekijk de video! 

De derde Case in het GMTO-artikel ging over een hybride Volvo V60. Wat was er precies aan de hand? En hoe stelden we diagnose? 

Kijkje achter de schermen in de Volvo-fabriek: de inverter ligt onder de HV-batterij.

Niet iedereen mag zomaar aan een Hybride/EV-voertuig werken. Daarvoor moet je de juiste certificaten halen. AMT-Collega Erwin den Hoed ging op ‘EV-training’. Hij is nu ev-Vakbekwaam Persoon. Wat leer je op zo’n training? 

AMT 12, Pagina 27 

Ford Ranger met spanningsproblematiek 

Wil je het hele topic nog eens nalezen? Dat kan hier! 

AMT 12, Pagina 28 

Het lab van Mercedes 

Begin 2018 kreeg AMT een blik in de keuken en uitgebreide toelichting bij een WLTP-emissielab van Daimler 

AMT 12, Pagina 32 

Milieumaatregel 

Draagt rekeningrijden bij aan duurzaamheid? Op die vraag gaven we eerder antwoord. Dat antwoord is verrassend… 

AMT 12, Pagina 40 

Finale (Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst 

Wil je zelf aan de slag met opgaven voor de (Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst-competitie? Je kunt de online kennistests nog gewoon maken. Die voor de Autotechnicus vind je hier, de test voor de Bedrijfsautotechnicus hier. 

AMT 12, Pagina 42 

Meer Diesel Buchli 

Waarom wordt een injector trager of sneller door slijtage? Vuildeeltjes in de brandstof kunnen de beide smoringen van de regelkamer uitslijten. Door snellere slijtage op de Z-smoring valt de druk boven de naald minder snel weg, met snellere slijtage op de A-smoring gebeurt het omgekeerde. 

We volgden eerder een leerzame commonrail praktijktraining bij Visser Electra & Diesel. Alle ins en outs daarvan lees je hier. En wat weten we allemaal van Diesel Buchli? Heel wat, kijk maar hier. Een Diesel Büchli White Paper over roetfilterproblemen vind je hier. 

AMT 12, Pagina 46 

Meer Dakar-techniek 

Vorig jaar keken we bij Reiger Suspension mee hoe zij schokdempers voor onder meer Dakartrucks maken. Dat lees je hier.  En welke ingenieuze oplossingen zij bedachten voor dynamische aanpassingen aan de demper vind je hier.  

AMT 12, Pagina 52 

Dieselen op LNG 

In AMT 12 van vorig jaar maakten we uitvoerig kennis met Volvo’s LNG-truck. We reden erin, verdiepten ons in de eigenschappen van LNG, hadden aandacht voor de LNG-instratructuur in Nederland en Europa en verkenden de techniek. Klik hier om naar de pdf te gaan

O, en ben je het overzicht een beetje kwijt en wil je het complete technische schema van Volvo’s Dual Fuel-systeem zien? Erwin’s aantekeningen staan erin. Je bekijkt hem hier

AMT 12, Pagina 58  

Meer truckwerkplaatsequipment  

In Tips voor de Truckwerkplaats in AMT magazine nummer 12 bespraken we praktisch gereedschap van AA-EquipmentAutec-VLTMaha Explora en Koch Wieluitlijning. Op deze plaats aandacht voor het ergonomische truckgereedschap van Ravam Tools. 

AMT 12, Pagina 78  

Meer Michelin 

Dit zit er in grote lijnen in een autoband. We willen lage slijtage en rolweerstand, hoge grip bij elke temperatuur en weinig geluid. Alles bij elkaar vraagt dat een heel ingewikkelde formule.

Michelin wil over 30 jaar banden 100 procent kunnen recyclen. 100 procent! Dat is ambitieus, maar de bandenproducent is 100 procent overtuigd dat dat gaat lukken. Hoe? Dat lees je hier. 

AMT 12, Pagina 84 

Win je eigen V8-motor! 

Het jaar zit erop, tijd voor een eindejaarswedstrijd! In AMT 12 vond je achterin de vragen. De antwoorden vind je eveneens in AMT (die je hier online kunt lezen). 

In dit bericht vind je de vragen en antwoordmogelijkheden nog eens. Dien jouw antwoorden in en wie weet win jij het V8-zelfbouwpakket, de vier-in-lijn of de derde prijs, het boek ‘Car Science’ van Richard Hammond.