Amt maanddossier november 2014

AMT 2014-11In dit maanddossier vind je informatie behorend bij de november-editie 2014 van jouw vakblad AMT. Met deze aanvullende informatie kun je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen verder vergroten. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets gemist hebt!

AMT 11, pagina 18

Hoe open je de ‘motorkap’ van de BMW i8?

En de motorkap voor? Die is officieel alleen te openen bij een i-Servicepunt en er zijn minimaal twee man nodig om de kap los te maken. In deze video die wij tegenkwamen op Youtube laat een Amerikaanse BMW-technicus zien hoe het moet. Oh, en hij legt ook uit hoe je de deuren opent als het elektrische systeem niet werkt.

Let op: die motorkap gaat niet voor niets zo lastig open! BMW Nederland attendeert ons er op dat het, voor wie niet getraind is in het omgaan met hoge spanning, gevaarlijk is om de motorkap te openen. De elektromotor onder die kap wordt gevoed door hoogspanning en aanraking hiermee kan grote gevolgen hebben.

AMT 11, pagina 38

BMW S 1000RR in detail

Lees alle S 1000RR-details terug in het artikel uit 2009 over de eerste variant van deze Superbike. Je leest het hier.

AMT 11, pagina 52

Gebruikt deze auto AdBlue?

Welke auto’s gebruiken AdBlue? Hoeveel gaat er in hun tankjes en hoe vaak moeten die worden bijgevuld? Hier vind je de complete lijst. (xlsx)

AMT 11, Pagina 79

Motordelen voor downsizing en balansasvideo

Iedere start is voor de drijfstang- en hoofdlagers op de krukas zeer belastend. Irox-lagers kunnen daar beter mee overweg dan traditionele glijlagers. Vandaar dat die bijzonder geschikt zijn voor start-stoptoepassingen. Hoe het precies werkt? AMT onderzocht het eerder bij Federal Mogul en stortte zich ook op andere tegen downsizing bestande motordelen. Je vindt het hier terug.
Lees dan meteen hoe het tweemassavliegwiel met pendulegewichtjes precies werkt en bekijk een prachtige animatie die de werking van het tweemassavliegwiel perfect laat zien.
Plain Script..

In deze video zie je waarom een driecilinder de neiging heeft aan de uiteinden op en neer te kantelen en hoe een balansas dat tegengaat.

AMT 11, pagina 88

Airbaggordel op video

Zien hoe de airbaggordel werkt? Bekijk hier de video.
Plain Script..

AMT 11, pagina 91

Brandstofcel in 1965

Een halve eeuw geleden hadden we blijkbaar allemaal wat meer tijd. Als medewerker C.W. Stants in AMT de werking van de brandstofcel gaat uitleggen, moet je je als lezer wel eerst even door vijf dichtbedrukte pagina’s heen werken, voor hij ter zake komt. Toen tijdrovend, nu vermakelijk!

AMT 11, pagina 92

I-Shift Dual-Clutch-wedstrijd en -animatie

Om te bewijzen dat zo’n I-Shift Dual Clutch op een bochtige en heuvelachtige weg niet alleen voor meer comfort, maar ook voor meer snelheid zorgt, strikte Volvo Trucks oud-coureur Tiff Needell om het op een Zweeds circuit op te nemen tegen een Koenigsegg. Hoe dat afliep? Check de video.
Plain Script..
En hier vind je een animatie die het principe van de van de I-Shift Dual-Clutch toont.
Plain Script..

AMT 11, Pagina 103

Meer Eicma

De krukasaangedreven inlaatluchtcompressor op de Kawasaki H2R op video in actie zien? Meer weten over de nieuwe Yamaha R1 met MotoGP-techniek, de Piaggio e-Bike en de Skully-helm met Google Glass-techniek?