AMT Maanddossier januari 2018

In dit Maanddossier vind je video’s en artikelen die de januari-editie 2018 van jouw vakblad AMT aanvullen. Met deze extra informatie vergroot je jouw kennis over de gepubliceerde onderwerpen. Ook tref je hier links aan naar de belangrijke nieuwsberichten van de afgelopen maand. Met het AMT Maanddossier weet je zeker dat je niets mist!

 

AMT 1, pagina 10

Opgelost op AMT Garageforum: Porsche Cayenne met timingprobleem

AMT Garageforum-lid Olliegasselt kreeg een mooie Porsche Cayenne onderhanden. De motor sloeg niet aan als hij warm was. Met behulp van het AMT Garageforum vond hij de oorzaak. Klik op de link voor de foto’s of pak het digitaal magazine erbij voor de hele diagnose. Hier alvast een video die toont hoe de VR6-motor wél hoort te lopen.

 AMT 1, pagina 15

Diagnosetips uit de praktijk: Audi A8 schakelt mis

In deze editie van Diagnosetips uit de praktijk een Audi A8 in de werkplaats van Wout Bouman. Hierin zie je hoe Iwan Kennis een ingewikkelde storing met de kickdown oplost, zonder eerst allemaal nieuwe en kostbare onderdelen te vervangen. Door goed te meten en met gebruik van een scope vindt Iwan het defect. In dit eerste filmpje zie je de ruis die op de High-speed CAN-bus aanwezig is.

Om het verdachte onderdeel te isoleren van andere stuurapparaten, sluit Iwan alleen de draden aan die nodig zijn om het onderdeel te laten functioneren.

Nadat Iwan de oplossing heeft gevonden en het defect heeft hersteld, laat hij horen en zien hoe de Audi hoort te reageren op de kickdown.

Lees het hele stuk in AMTs digitaal magazine.

 AMT 1, pagina 22, APK Roetfilter 

APK en roetende diesels 

Een hot topic, en daar schreven we al veel over in het AMT magazine en op AMT.nl. 

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je het roetfilter verwijdert en uitprogrammeert? Komt een moderne diesel dan nog door de APK? Eind 2016 namen RDW en HAN de proef op de som met een Renault Megane 1.5 dCi en een Ford Focus 1.6 TDCi, allebei uit 2012, allebei Euro 5. De resultaten lees je hier. 

Heb je dan een deeltjesteller nodig op het APK-keuringstation? Daar deed TNO onderzoek naar. In dit artikel vind je een link naar dat rapport. 

Het probleem met die deeltjesteller is zijn prijs. Eerder legden enkele equipmentleveranciers op AMT.nl uit dat zo’n dure deeltjesteller helemaal niet nodig is. Ook met de verbeterde opaciteitsmeter kun je prima vaststellen of een roetfilter verwijderd is, claimden zij. 

Tja, en terwijl wij aan deze kant van de grens lekker door discussiëren, nemen onze Oosterburen gewoon actie: aan de uitlaat meten, lagere toegestane K-waardes en vanaf 2021 aan de slag met de deeltjesteller. Kost misschien geld, maar zorgt wel dat de periodieke keuring zijn milieuwaarde behoudt.  

 AMT 1, pagina 37, VLT-teststraat Dubai  

In Dubai keuren ze automatisch, ook iets voor ons? 

We keken mee bij de in aanbouw zijnde VLT-teststraat in Dubai waar tot wel 1200 auto’s per dag gekeurd worden in de toekomst. Een transparante en objectieve keuring kan met een teststraat als deze van VLT in Dubai. Minder gesjoemel, geen onnodige afkeur óf onrechtmatige goedkeur. Zijn we daar in Nederland klaar voor? Hoe kijk jij er tegenaan? Laat weten hoe jij denkt over een verder geautomatiseerde APK en mail naar AMT@vakmedianet.nl 

AMT 1, pagina 55, Ford EcoBlue 

De geheimen van Fords EcoBlue-diesel 

We knipten het bezoek van ATC-Antwerpen aan Fords Training Center in Kontich op in twee stukken. De werkplaatstheorie over Fords nieuwe EcoBlue-dieselmotor kwam in AMT 12 van 2017 aan bod. Lees het hier terug 

AMT 1, pagina 57, OBD-wetgeving 

De strijd om data 

Gelijke kansen voor fabrikant en autobedrijf? Autodata wordt een goudmijn, maar is het nu een kans of een bedreiging voor het autobedrijf?  

AMT 1, pagina 60, Champion 

Voorkamerbougie? 

Voorkamerbougie in de Formule 1, lees meer over de constructie die Mahle een tijdje per ongeluk op zijn website had staan. En dan de coronabougie. Lees hier zijn werking en de gedachte erachter. 

Gemist in de nieuwsbrief

Hoe klimaat(on)vriendelijk is de elektrische auto?

EU houdt toegang OBD en live data open

iGarage lanceert app voor auto-onderhoud

Renault-Nissan steekt geld in start-ups

Nieuw accusysteem voor Volvo trucks

Toyota gaat nog meer inzetten op elektrificatie

Bosal doet trekhakendivisie van de hand

‘Autofabrikanten moeten fuseren tegen Google’

Duitse APK wordt strenger voor dieseluitlaatgassen, volgt de Nederlandse?