nieuws

Hoe stel je de juiste diagnose aan het aircosysteem?

Werkplaats & Onderhoud 1938

Niets zo vervelend als een aircosysteem dat niet meer koelt. Niet voor jou, maar zeker ook niet voor de klant die met die klacht binnenkomt in de werkplaats. Maar dan? Kijken of er druk in het aircosysteem zit is snel gedaan. Wat is de vervolgstap? Is er onderhoud nodig volgens fabrieksschema? Is er een lekkage of is er meer aan de hand?

Hoe stel je de juiste diagnose aan het aircosysteem?
Even opnieuw het aircosysteem vullen omdat die niet werkt? Niet verstandig met de dure koudemiddelen. Stel de juiste diagnose op AMT Diagnose Boot Camp 2018.

Nagenoeg elke (jonge) auto is voorzien van een aircosysteem. Handmatig dan wel geautomatiseerd middels climate control. Zeker met de warme temperaturen van deze week en de zomer die in aantocht is, is het prettig om het hoofd koel te houden. Zowel voor jezelf, als die van je klant. Die klant komt de werkplaats binnen en klaagt dat zijn airco geen koude lucht meer blaast. Je hebt al even getest of er nog druk in het systeem zit. Dat is het geval. Een lek zoeken lijkt dus niet nodig.

Diagnosestellen aan het aircosysteem

Met ogenschijnlijk genoeg koudemiddel ga je verder op zoek naar de oorzaak van de storing. Schakelt de aircocompressor wel in? Blijft de luchtmengklep niet hangen? Zit er wel genoeg koudemiddel in het systeem? De druk kan prima lijken (lees: er is geen lek), maar dat zegt nog niet zoveel. Een handig hulpmiddel om diagnose te stellen is deze ‘Back to basics: Aircodiagnose door druk- en temperatuurmeting‘. Een van de veel gelezen artikelen op amt.nl. Van het uitrekenen van oververhitting tot nakoeling en de daaruit te leiden mogelijke oorzaak.

Zelf aan de slag

Die klant met het aircoprobleem? Die ga je ook tegenkomen op de zesde editie van AMT Diagnose Boot Camp. De specialisten van Denso, leverancier van vele technische onderdelen aan de autoindustrie, bereiden een workshop voor over een slecht werkend aircosysteem. Het is vervolgens aan jou en jouw teamgenoten de oorzaak te achterhalen. Wat de oorzaak is? Die gaan we natuurlijk nog niet vertellen, maar uiteraard kun je tijdens de workshop rekenen op de nodige tips en tricks van Denso. Hoe zoek je efficiënt naar de oorzaak? Welke metingen kun je of móet je doen? Zeker met het oog op de steeds duurder wordende koudemiddelen is een goede diagnose stellen in plaats van ‘even opnieuw vullen’ rendabel.

Kortom: Wil je nog beter worden in aircodiagnose, maar ook meer leren over CAN-bus, pass-thru en vele andere onderwerpen? Bekijk het programma van AMT Diagnose Boot Camp welke van start gaat op 22 en 23 juni aanstaande. Inschrijven gaat snel via deze pagina. En wil je eerst een van de voorgaande edities eerst bekijken. De fototerugblik geeft je een goed beeld van vorig jaar.

Van de tien workshops tot en met de barbecue en funactiviteit, karten op Raceway Venray. Jawel, je leert niet alleen veel op het Boot Camp, het is ook nog eens erg leuk.

Reageer op dit artikel