nieuws

Hoe stel je diagnose aan het ventilatorsysteem volgens Nissens?

Werkplaats & Onderhoud 2052

Het ventilatorsysteem is belangrijk voor de verkeersveiligheid en comfort in de auto. Uiteraard kunnen hier ook problemen mee zijn. Soms moet het gehele dashboard worden verwijderd om er überhaupt bij te komen. Hoe je het beste diagnose kunt stellen aan het interieurventilatorsysteem? Dat heeft Nissens voor je op een rijtje gezet.

Hoe stel je diagnose aan het ventilatorsysteem volgens Nissens?

Context

Interieurventilatoren voeren warme/koude lucht (afhankelijk van de ingestelde temperatuur) vanaf de kachel/verdamper naar de inzitttendenruimte. Tegelijkertijd garandeert de ventilator de juiste werking van de verdamper door voor luchtstroming tijdens het verdampingsproces te zorgen.

In de meeste gevallen maakt de ventilator deel uit van de HVAC-module (verwarming-ventilatie-airconditioning) en heeft hij een gemiddelde levensduur van acht jaar. Een ondoeltreffend luchtfilter of een hoge kilometerstand (als de auto bijvoorbeeld als bedrijfswagen wordt gebruikt) kan echter de levensduur van de ventilator in sterk beïnvloeden.

Probleem

Er kunnen veel redenen voor storingen in de werking van ventilatoren zijn. Het probleem kan zich direct na installatie of op een later moment voordoen. Bovendien kunnen problemen optreden als het interieurfilter niet regelmatig vervangen wordt.

Ook kunnen andere delen van het elektrische systeem van de auto ventilatorproblemen veroorzaken. Een defecte dynamo kan het elektrische systeem overbelasten, wat tot een slechte werking van de ventilator kan leiden.

Hetzelfde effect kan worden geconstateerd wanneer de auto met startkabels wordt gestart. Het starten met startkabels voegt namelijk gedurende een korte periode 24 volt aan het systeem toe, wat de ventilator potentieel kan overbelasten. In sommige gevallen kan gewoon starten van de auto ook tot storingen van de ventilator leiden, aangezien overspanning van het systeem een spanningspiek kan veroorzaken.

Aanbevolen oplossing

Drie factoren zijn van cruciaal belang bij de behandeling van de ventilator. Deze factoren zijn: het elektrische systeem van het voertuig, de kwaliteit van de onderdelen en de juiste behandeling van het product.

Het wordt aanbevolen om de ventilator ten minste om de acht jaar te vervangen. Na dit moment neemt het risico van een ventilatorstoring sterk toe. Tijdens de levensduur van de ventilator moet regelmatig onderhoud uitgevoerd worden. In inzittendencompartimenten met een plastic interieur kunnen de vochtigheid en condensatie toenemen, wat in het ergste geval tot corrosie rond de koolborstels leidt.

Tijdens de installatie van de ventilator is het belangrijk dat het wiel zowel tijdens het transport als de montage beschermd wordt. Zelfs een geringe verstoring van het wiel kan ervoor zorgen dat de ventilator uit balans raakt. Een ventilator die uit balans is, maakt lawaai. Het is ook belangrijk dat de schroeven tijdens de montage niet te strak worden aangedraaid. Dit kan breuk van de plastic beugels veroorzaken, waardoor de ventilator gaat trillen en geluid in het inzittendencompartiment veroorzaakt.

Het is ook belangrijk er altijd voor te zorgen dat de vervangingszekering de juiste ampèrewaarde heeft. Als de ampèrewaarde te laag is, zal de zekering breken, en als de ampèrewaarde te hoog is, zal het systeem overbelast raken waardoor de ventilator slecht functioneert.

Diagnose Flowchart Probleemoplossing voor een slecht functionerende ventilator
Klik op de afbeelding

 

Reageer op dit artikel