nieuws

Deelbare ashoes van Hippo Red in de praktijk getest

Werkplaats & Onderhoud 1929

Het Italiaanse merk Hippo Red maakt deelbare ashoezen die, zo zegt de importeur, veel eenvoudiger en sneller zijn te monteren dan ‘normale’ ashoezen. Klopt dat? AMT-lezer Maarten Kat probeerde het uit.

Deelbare ashoes van Hippo Red in de praktijk getest

De deelbare ashoezen van Hippo Red zijn voorzien van een speciale sluiting met een opstaand randje. Het laat zich makkelijk verlijmen tot één geheel. De samenstelling van het rubber is zo gemaakt dat de lijm zich goed laat hechten aan het rubber voor een ijzersterke verbinding.

De montage is eenvoudig, zegt Hippo Red. Je maakt de omgeving rond de oude ashoes schoon en plaatst de nieuwe Hippo Red deelbare ashoes om de as. Om geklieder te voorkomen laat je de oude ashoes nog even zitten, zodat er geen vet in de gleuf komt. Vervolgens knijp je de lijm uit de bijgeleverde tube (de helft is genoeg) in de gleuf en schuif de delen in elkaar. De ashoes is nu gesloten. Het duurt vijf tot tien minuten voordat de lijm droog is. Je knipt vervolgens de oude ashoes weg en vult de nieuwe Hippo Red ashoes met vijftig gram bijgeleverde smeervet. Ten slotte schuif je de ashoes op zijn plaats en klem je het vast met de twee bijgeleverde klembanden.

Deelbare ashoes monteren in de praktijk

Hippo Red deelbare ashoes monteren in de praktijk

Monteren gaat prima in de praktijk, vindt Maarten Kat. “Is de as niet al te dik, kun je de hoezen monteren zonder de homokineet los te hoeven halen.”

En de praktijk? AMT-lezer Maarten Kat probeerde de deelbare ashoezen uit in zijn autobedrijf. Zijn ervaring is positief: “De montage werkt goed, zoals voorgeschreven. Wel is het even een handigheidje om de ashoes in elkaar te knijpen. Maar, eenmaal gemonteerd zit de hoes strak en netjes. En als de as niet al te dik is, kun je de hoezen monteren zonder de homokineet los te hoeven halen.” En de kwaliteit van de ashoes? “Op het eerste gezicht lijkt hij erg degelijk en sterk”, zegt Maarten.

Variabele deelbare ashoezen

Hippo Red heeft ondertussen nieuwe, variabele deelbare ashoezen in het assortiment. Er is een deelbare ashoes in 70 en 80 mm, en een variant in 90 en 100 mm. Met deze twee ashoezen kun je dus 4 verschillende maten van een nieuwe hoes voorzien.

De asdiameter is nu ook variabel. De toepasbare afmetingen lopen van 19 mm tot 35 mm asdikte en van 88 mm tot ongeveer 110 mm homokineetdiameter.

Overigens zijn ze nog niet niet overal verkrijgbaar, maar wel online te bestellen.

Reageer op dit artikel