nieuws

Storing in stoelmatsensor, werkt airbag nog wel?

Werkplaats & Onderhoud 8871

Het airbaglampje van een BMW E46 brandt omdat er een storing zit in de stoelmatsensor van de bijrijdersstoel. Volgens AMT-lezer Hans Schouten heeft dat alleen invloed op het airbagcircuit van de bijrijder. Zijn collega is het daar niet mee eens. Volgens hem wordt het hele airbagsysteem uitgeschakeld zodra zich een storing ergens in het circuit voordoet. Wie heeft gelijk?

Storing in stoelmatsensor, werkt airbag nog wel?
Het airbaglampje brandt, werkt het airbagsysteem dan nog wel?

Een airbagsysteem is er voor de veiligheid. “Het is dus altijd verstandig om het te repareren”, zegt Hans Schouten. Maar dat beantwoord zijn vraag niet. Dus we leggen zijn vraag voor aan de Airbagbank. “Er zijn veel verschillende uitvoeringen van airbagsystemen. Daarbinnen herken je wel protocollen die algemeen geldend zijn”, zegt Airbagbank-eigenaar Erwin van Dooren.

Alles uitgeschakeld?

Is het airbagsysteem per definitie compleet uitgeschakeld als het airbaglampje brandt? “Nee”, zegt Van Dooren. “Als het een slecht contact is in een van de airbags of gordelspanners, of de stoelmatsensor is defect, dan werken de overige componenten die niet direct aan het defecte onderdeel gekoppeld zijn gewoon. Schouten heeft dus gelijk.”

Maar let op: het airbaglampje kan ook gaan branden bij een storing in de airbagmodule. “Dan is de kans groot dat het hele airbagsysteem niet meer werkt. Als de computer niets kan registeren, kan hij ook geen commando’s uitsturen om componenten te activeren”, legt Van Dooren uit.

Geen afkeur, wel repareren

Overigens leidt een brandend airbaglampje niet tot afkeur bij APK. Wel is het een reparatieadviespunt. “Waarschijnlijk gaat dat in de toekomst veranderen”, zegt Van Dooren. Wij houden je op de hoogte. En zoals Schouten al aangaf is het verstandig om het gewoon te repareren. Diagnosestellen moet je toch om te achterhalen of het de airbagmodule of ander component is.

Reageer op dit artikel