nieuws

Slimme bandenservice met Explora

Werkplaats & Onderhoud 4724

Het voorjaar staat weer voor de deur, dat betekent tijd voor zomerbanden. Explora levert verschillende producten die je helpen bij de bandenservice. En die zijn niet alleen bij de zomerbandenwissels nuttig. Welke tools helpen je efficiënter te werken?

Slimme bandenservice met Explora
Met de TreadReader scan je het bandenprofiel. Een app op je smartphone of tablet geeft de profieldieptes weer.

Heb jij inzicht in de bandenprofielen? Hoe meet je die? Met de TreadReader, een handheld 3D profieldieptemeter, krijg je snel inzicht in de bandenprofielen. René van Arkel van Explora legt uit hoe het apparaatje werkt: “Plaats de scanner op de rand van een band en schuif hem over het loopvlak voor een scan. TreadReader is geschikt voor natte of vuile banden en werkt nauwkeuriger dan handmatige profieldieptemeters. Via een wifi-verbinding koppel je het apparaat aan je smartphone of tablet. Via een gratis app kun je de resultaten vervolgnes bekijken. De 3D-scans geven door middel van een kleurcodering een beeld van de profieldiepte. Ook ongelijkmatig afgesleten banden worden gedetecteerd.”

Inbouw in de vloer

Een ander systeem dat zowel de profieldiepte en de bandenspanning automatisch meet is de Ventech Pneuscan. Het systeem zit in de vloer en scant een band zodra je er overheen rijdt. “Je plaatst het systeem op een strategisch punt, bijvoorbeeld bij de ingang. De resultaten worden direct op een beeldscherm getoond”, zegt Van Arkel.

Zijn de banden ongelijkmatig versleten, dan biedt de Hunter-uitlijnapparatuur uitkomst. ProAlign is de instaplijn die op Linux werkt. De andere versie is WinAlign, die draait op Windows. De Hunter HawkEye Elite 3D-uitlijner stelt je in staat binnen twee minuten de uitlijning te controleren. De klemmen hang je om het wiel. “Dat werkt snel en je hebt geen metaal op metaal contact”, zegt Van Arkel.

Zware wielen tillen

De Ahcon-rollenbaan verhoogt de efficiency tijdens een bandenwissel. Terwijl de band automatisch wordt opgepompt kun jij al aan de slag met het de- en monteren van een andere band.

Ook op het gebied van ergonomisch werken biedt Explora producten. Een daarvan is de Blitz MW80-wiellift. Die verrijdbare lift beschikt over een elektromotor en oplaadbare batterij. Van Arkel: “Om bandenwissels efficiënter uit te voeren kun je bijvoorbeeld tussen het demonteer- en balanceerapparaat een rollenbaan met pompcomputer plaatsen. Na de montage pompt de machine de band automatisch op, terwijl jij de volgende band de- en monteert. Voor nog meer efficiency kun je gebruik makken van liften, afdruktafels en trolleys om wielen te vervoeren. We leveren verschillende producten van Ahcon.”

 

 

Reageer op dit artikel