artikel

Aircoservice: Help, de airco stinkt!

Werkplaats & Onderhoud 5741

Naast klachten over een niet-werkend aircosysteem, komen klachten over een muffe lucht ook veel voor. Als een klant bij je aan de balie staat, hoe adviseer je hem dan? En reinig je ook preventief? Enkele leveranciers geven je tips over reinigingsmogelijkheden en de frequentie.

Aircoservice: Help, de airco stinkt!
Help, de airco ruikt muf. Hoe help je de klant? En wat adviseer je hem aan preventief onderhoud?

“Dat fenomeen van een stinkende airco heeft te maken met de constructie en de werking van de installatie en is niet automerkgebonden. Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is. Dat vormt een prima verblijfplaats voor bacteriën en schimmels. Die ongenode gasten verspreiden die ‘vieze sokkenlucht’. Automobilisten kunnen dat voorkomen door 10 tot 15 minuten voor het parkeren het aircosysteem uit te schakelen zodat de auto met een ‘droge’ verdamper wordt weggezet. Dat remt de bacteriëngroei. Verder is een vrije afvoer van het condensatievocht van de verdamper een must. Schone afvoerkanalen en niet roken in de auto voorkomen ook geurproblemen”, zegt Toon Snoeren van Dometic.

Verschillende reinigingsmiddelen

Forté Air Conditioner Treatment

Forté Air Conditioner Treatment pakt geurproblemen bij de bron aan. Het product is Ctgb-gekeurd en mag in Nederland gebruikt worden. Peter de Leeuw van Forté Benelux waarschuwt voor het gebruik van niet-toegelaten reinigingsmiddelen: “Je riskeert daarmee fikse boetes.”

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen voor het aircosysteem verkrijgbaar. Een daarvan is de Forté Air Conditioner Treatment. “Het is de enige aerosol die naast bacteriën en gisten ook schimmels doodt”, zegt Peter de Leeuw van Forté Benelux. “Het middel pakt de verontreiniging bij de bron op: op de verdamper. Het kost slechts een paar minuten en je hebt geen speciale apparatuur nodig. De dosering is een spuitbus per auto. Voor de reiniging verwijder je het pollenfilter. Daarna start je de auto, schakel je de airco in en wacht je twee minuten zodat de verdamper vochtig wordt. Dat helpt het reinigingsmiddel beter op de verdamper te laten hechten. Vervolgens schakel je de motor uit. Er zit een verlengslangetje bij, dat je op de spuitbus monteert. De reiniging gebeurt door het slangetje zover mogelijk in het recirculatiesysteem te brengen, tot aan de verdamper. Daarna spuit je de hele bus leeg. Vervolgens laat je het product vijf minuten inwerken. Om het product door de luchtkanalen te verspreiden moet de airco vervolgens 15 minuten aan worden gezet. Hierbij moeten alle ramen en deuren geopend zijn en mogen er geen personen in de auto aanwezig zijn. Wij adviseren minimaal één keer per jaar de airco te reinigen met Forté Air Conditioner Treatment.”

Drie middelen

Tunap biedt drie verschillende producten aan: Contra Sept 181 Desinfecterende pollenfilterhuisreiniger, Contra Sept 995 Hygiënereiniger voor airco’s en 289 airconlogic Interieur Fresh. Frank Verlooy van Tunap legt uit wat de producten doen: “Tunap 289 is geschikt voor reconditionering van het interieur en de luchtkanalen van de airco. Het verwijdert geurdeeltjes. Je plaatst de bus centraal in het interieur en zet het ventilatiesysteem op de recirculatiestand. Druk de spuitknop in, waardoor de bus zich in 2,5 minuut volledig ledigt. Houd het voertuig daarna 10 minuten gesloten. Tunap Contra Sept 181 reinigt de pollenfilterbehuizing en aangrenzende luchtkanalen. We adviseren het bij elke pollenfilterwissel uit te voeren. Je spuit het middel vanuit de spuitbus (eventueel via een buigzame sonde) op de behuizing voordat je het nieuwe filter plaatst. Voor extreme geurklachten is Tunap Contra Sept 995 geschikt. Met een drukbekerpistool met starre sonde worden verdamper en aangrenzende kanalen gereinigd. Dat doe je via de opening van de pollenfilterbehuizing, via de opening die ontstaat bij het verwijderen van de voorschakel- of kachelweerstand of door het wegnemen van de ventilatormotor. Vervolgens desinfecteer je de pollenfilterbehuizing met Contra Sept 181 en plaats je een nieuw filter.”

Vloeistof vernevelen

Wynn’s Aircomatic III bestrijdt stank met ozon en ultrageluidWynn’s adviseert twee keer per jaar de Airco-Clean-behandeling uit te voeren. “De Airco-Clean-vloeistof wordt verneveld met het Aircomatic III-toestel”, zegt Katryn Van Peteghem van Wynn’s. “De vernevelde vloeistof ontsmet het volledige oppervlak van de verdamper, het luchtkanalentraject en de blaasmonden in het interieur. Ook gaat de vloeistof door het pollenfilter. Je hoeft niets te demonteren en kunt terwijl de machine de behandeling uitvoert andere werkzaamheden uitvoeren.”


Hoe ga je om met aircoservice?

Aircosystemen zijn niet meer weg te denken uit de auto. Het preventieve onderhoud aan het systeem laat soms te wensen over. Hoe voer je goede aircoservice uit? Lees de tips van leveranciers.

Wel of geen R1234yf?

Welke aircoservice-apparatuur je nodig hebt, hangt af van je wensen. Kies je voor een R134a-machine? Of R1234yf? AMT vroeg leveranciers wat zij adviseren aan het autobedrijf en zet alle tips op een rij.

Reageer op dit artikel