nieuws

Toyota 1.5 benzinemotor met watergekoeld uitlaatspruitstuk

Techniek 2057

Vooruitlopend op de Euro 6c standaard en de RDE (Real Driving Emission) homologatiestandaard, levert Toyota de nieuwe Yaris met een nieuwe 1,5-liter benzinemotor die de huidige 1,3-liter benzinemotor vervangt. De nieuwe motor is onderdeel van de ESTEC-familie (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion). Voor een nog efficiënter brandstofverbruik past Toyota voor het eerst een watergekoeld uitlaatspruitstuk toe.

Toyota 1.5 benzinemotor met watergekoeld uitlaatspruitstuk

De nieuwe 1,5-liter benzinemotor (1.496 cm3) heeft 82 kW/111 pk vermogen en 136 Nm koppel bij 4.400 tpm. Vanaf 2.000 tpm is 118 Nm voorhanden. De snelle respons van de koppelrijke atmosferische motor resulteert in meer rijcomfort, een snellere acceleratie en meer rijplezier, belooft Toyota. Ten opzichte van de huidige 1,3-liter benzinemotor gaat de sprint van 0 naar 100 km/u 0,8 seconde sneller (nu 11 seconden). De sprint van 80 naar 120 km/u verloopt ruim een seconde sneller (nu 17,6 seconden).

Otto- en Atkinson-cyclus

Om te voldoen aan de nieuwe Euro 6c-emissienorm en de RDE-testcyclus (Real Driving Emission) heeft Toyota technologie gebruikt van hybridemodellen zoals de Toyota C-HR Hybrid. De nieuwe viercilinder heeft daardoor een thermische efficiëntie van 38,5 procent. De compressieverhouding van 13,5:1 is bereikt door effectief gebruik te maken van uitlaatgasrecirculatie (EGR), toepassing van nieuwe verbrandingskamers met nieuwe zuigers, reductie van pomp- en frictieverliezen en door uitbreiding van de variabele kleptiming (VVT-iE). Door dat laatste schakelt de motor in een fractie van een seconde tussen de Otto- en Atkinson-cyclus voor nog betere prestaties.

Watergekoeld uitlaatspruitstuk

Voor een nog efficiënter brandstofverbruik past Toyota voor het eerst een watergekoeld uitlaatspruitstuk toe. Alle systemen zorgen samen voor een 12 procent lager brandstofverbruik (met CVT-automaat) ten opzichte van de uitgaande 1,3-liter viercilinder, gebaseerd op de huidige NEDC-cyclus.

Toyota brengt van de vernieuwde Yaris ook een gespierde ‘hot hatch’-versie uit, geïnspireerd op de spectaculaire Toyota Yaris WRC. De 3-deurs sportuitvoering krijgt een benzinemotor met een vermogen van meer dan 154 kW/210 pk.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels