nieuws

Zelf biodiesel maken in 10 stappen

Techniek

Bij het woord ‘thuistap’ denken wij aan Heineken. De Engelsen niet. Aan de overkant van de Noordzee komt er steeds vaker biodiesel uit de thuistap. Thuistapproducent Green Fuels toont de 10 stappen van frituurolie tot biobrandstof.

Zelf biodiesel maken in 10 stappen

Vorig jaar rond deze tijd stelden we de thuisdieselinstallatie van Etruk voor. Nu je voor de prijs van een liter diesel zo ongeveer een complete spaarbank koopt, brouwen steeds meer Britten hun eigen autobrandstof in dit soort installaties.

Voor eigen gebruik

Natuurlijk sturen die Engelse thuistappers geen keurige overzichtjes met de geproduceerde hoeveelheden naar de fiscus. Dus heeft de Britse overheid het accijnsprobleem pragmatisch opgelost: iedere automobilist mag accijnsvrij 2500 liter diesel brouwen voor eigen gebruik.

Thuistappers op training

Dat maakt deze huisvlijt niet alleen lucratief, maar ook legaal. Kortom, de thuistapinstallaties zijn niet aan te slepen. Voor Engelsen die zich afvragen of de thuisproductie niet veel te ingewikkeld is, geven sommige fabrikanten cursussen. Die stellen de diesel-doe-het-zelvers in staat zelf keurige EN 14214 biodiesel te produceren.

Biodiesel in 10 stappen

Producent Green Fuels verkocht in de afgelopen 11 maanden bijna 1000 thuistapinstallaties en legt op zijn website stap voor stap uit hoe je met de Fuelpod 2 eersteklas biodiesel produceert. Kijk maar even mee.

Stap 1: Giet de frituur- of koolzaadolie in de tank onderaan de machine.

Stap 2: Zet de thermostaat van het verwarmingselement op 60°C.

Stap 3: Zet de schakelaar op ‘Oil fill’ als die temperatuur is bereikt. De olie wordt nu naar boven gepompt.

Stap 4: Titreer en bepaal de PH van de olie en meng op basis daarvan methanol en methylaat in een apart vaatje.

Stap 5: Koppel het vaatje aan de Fuelpod 2.

Stap 6: Stel de timer in. De Fuelpod 2 voegt nu automatisch de chemicaliën uit het vaatje aan de olie toe.

Stap 7: Tap na 3 tot 4 uur de glycerine af.

Stap 8: Zet de schakelaar op ‘Purification’.

Stap 9: Na nog eens 4 uur is de diesel klaar en kan de machine op ‘Fill car’.

Stap 10: 50 liter biodiesel is gereed, tanken maar!

Twee vragen

Dat klinkt als ‘te doen’. Dus resten de aspirant thuistapper nog maar twee vragen. 1: Waar laten we de glycerine en 2: Wat kost zo’n Fuelpod 2?

PR-manager Natalie Wylder van Green Fuels moet een beetje lachen om de eerste vraag: “Denk niet dat er enorme hoeveelheden glycerine vrijkomen. Het gaat om een half theekopje per batch. Sommige klanten maken er zeep van, andere leveren af en toe een tankje bij ons af.”

Aan de prijs

Het antwoord op vraag 2 bedraagt: 2500 Britse ponden. Dat is € 3.150,- excl. BTW. Voor de Engelsen mag dat interessant zijn, bij ons geldt geen accijnsvrijstelling.

Interessant?

Maar ja, als u het daar niet zo nauw mee neemt én u maakt zich niet te druk om een eventueel brandstofvoorschrift van uw autofabrikant én u kunt goedkoop aan de basisolie komen én u vindt een beetje huisvlijt wel gezellig, ja, dan kunt u de investering in een Fuelpod 2 overwegen. Tenzij…, uw spaargeld bij Icesave staat natuurlijk.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel