nieuws

‘Autofabrikanten moeten fuseren tegen Google’

Ondernemen 864

Autofabrikanten zullen moeten fuseren als ze straks willen concurreren met techgiganten als Google en Apple. Die werken aan zelfrijdende auto’s en hebben daar veel meer geld voor in kas. Daardoor is een nieuwe fusiegolf in de autobranche op komst, voorspelt accountants- en adviesfirma KPMG.

‘Autofabrikanten moeten fuseren tegen Google’
De Waymo zelfrijdende auto van Google, op de weg in Silicon Valley.

Het bureau heeft gesproken met ongeveer negenhonderd topmensen uit de auto- en technologiebranche. Uit het onderzoek blijkt dat de vijftig grootste autofabrikanten samen een waarde hebben van 20 procent van de totale waarde van de vijftien grootste techbedrijven. In 2010 was dat nog 40 procent.

Autofabrikanten hebben de afgelopen jaren al enkele grote fusies meegemaakt. Zo gingen Daimler-Benz en Chrysler in 1998 samen. Ze vormden DaimlerChrysler, maar het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Chrysler ging failliet en werd opgeslokt door Fiat. Peugeot, Citroën en Opel vallen ook onder één moederbedrijf. Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen.

Veel minder dealers door deelauto’s

KPMG voorspelt ook dat het aantal dealers de komende jaren flink zal dalen, door de opkomst van deelauto’s. De grote trend van de afgelopen jaren was elektrisch rijden, in de komende jaren zullen brandstofcellen opkomen, voorspelt KPMG.

Reageer op dit artikel