nieuws

Jaaroverzicht: Sjoemelen als de rode draad door 2016

Home 2874

Het jaaroverzicht, zowel in de net verschenen AMT 12 als hier online te downloaden. Eerlijk is eerlijk, de veelzijdigheid van de artikelen is enorm. We hebben niet voor niets vier pijlers: Werkplaats, Ondernemen, Techniek en Product. En echt, in een jaar AMT worden ze van alle kanten belicht. Maar één onderwerp kwam toch wel heel vaak terug in 2016: sjoemelsoftware.

Jaaroverzicht: Sjoemelen als de rode draad door 2016
2016 is het jaar na het VW-schandaal, maar we zijn er duidelijk nog niet mee klaar.

Met jaargang AMT ’16 op een rij, gaan we op zoek naar gesjoemel. Het is meteen raak. Na het VW-schandaal besluit de Europese commissie op topsnelheid dat we nu toch maar eens snel naar nieuwe testcycli toe moeten. Hoe precies? We schreven het in AMT 1. In AMT 2 kregen we een lezersvraag over een advertentie van Multichip Motortuning. “De Multichip is niet traceerbaar en eenvoudig te verwijderen”, stond erin. “Wij als autobedrijven zouden niet als dealer van deze voor-de-gek-houdkastjes moeten fungeren”, vond de lezer.
Een maand later vroeg een andere lezer zich af waarom de EGR-klep na twee minuten stationair draaien niet meer wordt aangestuurd: “Handig, zo zie je snel aan het LMM-signaal of er een reactie volgt na het sluiten van de EGR-klep. Maar EGR is bedoeld om de NOx-uitstoot te reduceren. Hoeft een auto na twee minuten dan niet meer aan zijn Euro-emissienorm te voldoen?”

Heeft de APK nog toekomst?

AMT 3 was ons jubileumnummer. We keken terug, en vooruit: “Toename elektrisch rijden, niet omdat het schoner is, maar omdat het straks goedkoper is”. Hè lekker, geen gesjoemel meer! Maar er komen genoeg uitdagingen voor in de plaats: “Permanent bijscholen”, “Minder klantloyaliteit” en: “Strijd om toegang tot informatie”.

Terug naar de sjoemelsoftware. Die was min of meer aanleiding voor de Tweede Kamer om het kabinet te vragen te streven naar alleen emissieloze auto’s in 2025. In AMT 4 dachten we na over de consequenties en berekenden we hoeveel Waddeneilanden met zonnepanelen nodig zijn om heel Nederland duurzaam te laten rijden. In AMT 5 vroegen we ons af, met een hele reeks AMT-lezers, of de APK nog wel voldoet. Immers, niet alleen VW-sjoemeldiesels passeren moeiteloos de APK, ook als bedrijven of berijders het roetfilter wegsjoemelen, staat de keurmeester machteloos met de huidige regels en roetmeter.

Gesjoemel sinds 1993

Weinig gesjoemel in AMT 6. Wel meer toekomst. We deden verslag van het HAN-symposium over de ‘Werkplaats van de toekomst’. In AMT 7/8 zagen we op de Thema-pagina’s dat discounters sjoemelen met de opschriften op hun verpakkingen van motorolie. Ondertussen was een enquêtecommissie van het Europees Parlement druk bezig met een onderzoek naar gesjoemel in de auto-industrie. Wat dat opleverde? In AMT 9 schreven we erover.

Tja, en toen kwam ineens het gesjoemel met kunstgrasvelden. Hé, maar als autobandkorrels daar kankerverwekkend zijn, hoe zit het dan met het slijtagestof van banden op de weg. We zochten het voor je uit in AMT 10. Voor AMT 11 waren we bij ATC Twente en op AMT Live, waar de RDW liet zien hoe gewerkt wordt aan een aanpak van het gesjoemel met roetfilters. En we lazen het rapport van de RDW. Die ging nog eens nakijken of er eigenlijk niet gesjoemeld was met auto’s die zij hebben typegoedgekeurd. Het resultaat was schokkend! Alhoewel, lees dit bericht maar eens. Hier lees je dat gesjoemel eigenlijk niets nieuws is. Toyota deed het al in 1993…

Veel meer onderwerpen

Als gezegd, het gesjoemel kwam vaak terug, maar we bespraken nog veel en veel meer onderwerpen in 2016.
Kijk maar naar de veelzijdigheid in het jaaroverzicht 2016 (PDF). Alleen zonder de kleine rubrieken tellen we ruim 300 artikelen. Wil je zo’n artikel nog eens teruglezen, maar ben je net die AMT waar het in stond kwijt? Helemaal geen punt, dan lees je het lekker online op:
www.amt.nl/digitaal-magazine.

Jaaroverzicht 2016

Net als vorig jaar kun je het AMT Jaaroverzicht 2016 simpel downloaden. Klik hier om de PDF te openen. Afhankelijk van je browser download je meteen het bestand, of klik je bovenaan op het downloadknopje. Heb je het jaaroverzicht van 2015 gemist? Deze vind je hier terug (PDF)

Reageer op dit artikel