VIDEO | De werkplaats van Autobedrijf John van der Rijt

VIDEO | De werkplaats van Autobedrijf John van der Rijt
“De nieuwe werkplaats is mooier dan de showroom”, zegt John van der Rijt.

Autobedrijf John van der Rijt is geen doorsnee autobedrijf. Eigenaar John van der Rijt heeft een grote passie voor liefhebbersauto's. Dat zie je terug in de showroom, in de werkplaats en online, want John en zijn team zijn zeer actief op sociale media. "Foto en video zijn een vast onderdeel van onze werkprocessen. We delen wat we doen met klanten en volgers. Ook dingen die fout gaan. Dat schrikt klanten niet af. Het trekt juist nieuwe klanten aan. Transparantie is een aanjager voor sales en aftersales."

Werkplaatspaspoort

John van der Rijt

Bedrijfsnaam: Autobedrijf John van der Rijt

Plaats: Uden

Aantal medewerkers (werkplaats): 10

Bouwjaar pand: 2010

Oppervlakte: 500 m2

Werkplaatsontwerp: Eigen beheer/Overlander

Werkplaatsinrichting: Arex, Overlander, PaenenCoatings, SP Tools

Hefbruggen: 1x EAE-vierkoloms hefbrug, 2x EAE-schaarhefbrug, 1x Zippo Lift- tweekoloms hefbrug, 4x Ravaglioli-tweekoloms hefbrug

Laatste verbouwing: 2022-2023

Nieuwste aankoop: Bijna alles in de werkplaats

Onderdelenleveranciers: Fource/PartsPoint, merkdealers

Als John van der Rijt van Autobedrijf John van der Rijt over zijn bedrijf praat, dan spat de passie er van af. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn gezin, dat in het autobedrijf meewerkt, zijn team, de online Rijt Keek op de Week-uitzendingen en natuurlijk over de nieuwe werkplaats. Want dat is de belangrijkste reden waarom AMT een bezoek aan de Groenendal in Uden brengt.

Autobedrijf John van der Rijt deelt alles

Via sociale media houdt Autobedrijf John van der Rijt zijn volgers op de hoogte van alles wat er binnen de muren van het bedrijf gebeurt. Nieuwe voorraadauto’s, grote reparaties, tuning- en customisingprojecten, leuke, minder leuke en andere opvallende gebeurtenissen, John deelt alles met de buitenwereld. Ook de verbouwing van de werkplaats – hoewel je eigenlijk bijna van nieuwbouw mag spreken – was via sociale media live te volgen.

En dan te bedenken dat John bij de start van zijn bedrijf, in 1996, helemaal geen eigen werkplaats heeft. In de beginjaren staan alleen inkoop en verkoop op het menu. Wanneer hij in 2001 naar de Groenendal in Uden verhuist, naar een pand van opgeteld 100 vierkante meter met een bedrijfswoning, gebruikt hij de binnen- en buitenruimte vooral voor het uitstallen van de occasionvooraad.

In 2006 verbouwt hij het buitenterrein naast het pand tot een showroom. In die tijd is er slechts één hefbrug aanwezig en die is in gebruik voor het afleveringsklaarmaken van auto’s. “Ons klantenbestand groeide en klanten vroegen steeds vaker of we zelf onderhoud en reparatie deden. Dat zette mij aan het denken.”

Tekst gaat door onder de video

Eerste echte werkplaats

In 2010 krijgt Autobedrijf John van der Rijt opnieuw de kans om een pand van een buurman over te nemen. “In dat jaar lieten we onze eerste echte werkplaats bouwen, met twee hefbruggen erin”, blikt hij terug. “In datzelfde jaar heb ik een ervaren autotechnicus en een detailingspecialist aangenomen.”

Zoals dat vaker gaat, groeit de werkplaats met de verkoop mee. In 2013 komt er een derde hefbrug bij en in 2019 volgt nummer vier. Met de uitbreiding naar het pand van de achterbuurman verdubbelt het werkplaatsoppervlak naar 500 vierkante meter. “We hadden dubbel zoveel ruimte maar de ruimte was onhandig ingedeeld. Er stond een halve muur tussen het voorste en het achterste deel. De achterkant was deels in gebruik als detailingruimte en deels als magazijn. Dat kon beter.”

Hoe goed je het ook voorbereidt, plant en uitvoert, een verbouwing blijft gedoe”
— John van der Rijt

De indeling van de werkplaats was niet ideaal en het werkaanbod bleef toenemen. Toch hikte John tegen een verbouwing aan. “Hoe goed je het ook voorbereidt, plant en uitvoert, het blijft gedoe. En ondertussen gaat alles gewoon door.”

John bespreekt zijn plannen met zijn vrouw Mirjam en zijn oudste zoons en daarna met het team. “We kwamen samen tot de conclusie dat de voordelen groter waren dan de nadelen. Toen besloten we om er voor te gaan.” John legt zijn eigen wensenlijstje naast de wensen van het team. “Ik stoorde mij al vanaf 2010 aan de werkplaatsvloer die ik toen had uitgezocht. Het was mijn droom om van de werkplaats een operatiekamer te maken. De werkplaats moest niet alleen groter, ruimer en comfortabeler worden. Hij moest minstens zo mooi worden als de showroom.”

Teamwork

In zijn hoofd is John dag en nacht met de verbouwing bezig. “Ik stond er mee op en ik ging er mee naar bed. Het was een intensieve tijd.” Hij staat er niet alleen voor. Veel beslissingen neemt hij samen met de mensen die in de nieuwe werkplaats aan het werk gaan. “We hebben heel veel overlegd. Soms zag ik dingen anders dan het team. Ik vond de oude gereedschapswagens prima, het team niet. Ze wilden graag grotere gereedschapswagens zodat ze minder vaak heen en weer hoefden te lopen. Dat vond ik een goed argument, dus kwamen er nieuwe XL-gereedschapswagens van SP Tools. Ook de inrichting van de werkbanken en de kasten heeft het team zelf gekozen.”

De samenvoeging van de voorste en de achterste werkplaats was een van de duurste ingrepen van de verbouwing. “Ik twijfelde vanwege de hoge kosten. Het team zei: maar dan krijgen we straks wel de werkplaats die we allemaal graag willen hebben. Daar hadden ze gelijk in. De muur is weggehaald en het eindresultaat is beter geworden dan we hadden gehoopt.”

Ondanks de goede voorbereiding gaan er altijd dingen mis. Tijdens het plaatsen van de hefbruggen, door Overlander, blijken de ingetekende tweekolommers te dicht op elkaar te staan. “We hebben de indeling tijdens het plaatsen veranderd en verbeterd. Uiteindelijk paste alles erin. In die week ben ik wel een jaar ouder geworden.”

Ideeën van leveranciers

De nieuwe werkplaats is alles geworden wat John en zijn team er van hadden verwacht. Veel leveranciers volgen het autobedrijf op sociale media. “Toen ze hoorden dat we gingen verbouwen, kwamen ze spontaan met leuke en creatieve ideeën voor de inrichting.” Paenen Coatings verzorgt de witte gietvloer met gekleurde flakes, die bijdraagt aan de operatiekameruitstraling waar John naar streeft. SP Tools levert gereedschapswagens en werkbanken in de huisstijl van het bedrijf, Flex Tools stelt een uitgebreid assortiment polijstmachines samen, en zo zijn er veel meer voorbeelden van leveranciers die eindigen als partners.

Een werkplaats moet je laten inrichten door de mensen die er de hele dag werken”
— John van der Rijt

Terugkijkend op de verbouwing is John blij met het eindresultaat. De keuze om beslissingen samen met zijn medewerkers te nemen, heeft goed uitgepakt. “Een werkplaats moet je laten inrichten door de mensen die er de hele dag werken. Alleen dan wordt het een plek waar iedereen graag werkt en prettig werkt. Dit autobedrijf is mijn droom. Mijn team werkt in mijn droom. Als zij met net zoveel passie en plezier werken als ik, dan is mijn dag goed.”

Hoewel de werkplaatsverbouwing niet altijd ging zoals gepland, denkt Autobedrijf John van der Rijt alweer na over het volgende project. “De werkplaats is nu mooier dan de showroom. Binnenkort moeten we de showroom maar weer eens onder handen gaan nemen.”

9 werkplaatsvragen aan John van der Rijt

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

  6. 6

  7. 7

  8. 8

  9. 9

Voor een nieuwe turbo is het gieten van de verschillende metalen onderdelen noodzakelijk. Voor deze gereviseerde van C&E Turbochargers hoefde dat niet..

Trend in revisie zet door: meer elektronica

Tijdens de garantieperiode worden onderdelen vaak door de fabrikant vervangen, maar zodra deze periode voorbij is, wordt revisie aantrekkelijker....

Foto: Shutterstock

Column Erwin den Hoed: 'Zonnige toekomst voor schadeherstel én...

Erwin den Hoed was voor AMT bij Bovag's eerste schadeherstelcongres. Hij zag een zonnige toekomst voor schadeherstellers én voor gereviseerde...

Een Maserati 4.9 V8 ombouwen naar dry sump-smering betekent lang zoeken naar de juiste onderdelen die ook nog eens duur zijn. Bert Hijnekamp houdt wel van dit soort uitdagingen. “Als een klant het wil betalen, kunnen we alles maken.” - Foto: Mike Tekst & Beeld

Zo lost HRW tekort aan revisietechnici op: 'Ik verzamel...

"In Nederland staan drie keer zoveel krukasslijpbanken als dat er mensen zijn om ze te bedienen. Revisietechnici zijn schaars", zegt Bert Hijnekamp...

Foto's: Peter Aansorgh

Stap voor stap: CVT reviseren

Revisiespecialist Christian de Vos van Autrans laat zien hoe revisie van een Continu Variabele Transmissie, oftewel CVT, in zijn werk gaat.

De kleine platte schroevendraaier heeft Julia altijd bij zich. "Je kunt er zoveel mee doen, eigenlijk meer dan je verwacht." Foto: Koos Groenewold

Trots op het vak: Julia Jurriens, winnares Skills Heroes

Julia Jurriens, werkzaam bij Ekris BMW en Mini Arnhem, is onlangs uitgeroepen tot winnares van Skills Heroes, dé vakwedstrijd voor mbo-studenten in...

Drie achtcilinder lijnmotoren met een inhoud van 80 liter helpen deze duwboot aan stuwkracht. Voor een scheepstechnicus zijn het maar kleintjes.  - Foto: Gert te Lintelo

Groot, groter, grootst: zo houdt Bolier scheepsmotoren tot 16.000 kW...

Vraag je jezelf, terwijl je in zo'n overvolle motorruimte probeert een schroef te bereiken, ook wel eens af of je handen nou zo echt groot zijn of de...

De remote-interface is verbonden met het voertuig. Zo kan het via internet op afstand worden uitgelezen met de OEM diagnosetool van VAG (ODIS).

Clever eXpert diagnose: VW Tiguan met cilinderoverslag (twee keer)

Een autotechnicus stelt diagnose aan een VW Tiguan 2.0, 125 kW (CAWA) uit 2008. Het motorstoringslampje brandt en de auto slaat niet aan. Hij...

Moderne auto's zitten vol met elektronica, wat betekent dat conventionele kabelbomen veel storingen zouden veroorzaken. Bovendien moeten computers met elkaar kunnen communiceren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het moderne databussysteem. - Afbeeldingen: Gino Decoster

Het databussysteem uitgelegd aan de hand van de Ford Mustang Mach-E

Het aantal componenten en regeleenheden is gestaag toegenomen door de toenemende eisen op het gebied van veiligheid en steeds meer comfort in het...