Hardlopers en winkeldochters; dure turbo's of goedkope bougies in voorraad?

Hardlopers en winkeldochters; dure turbo's of goedkope bougies in voorraad?
'De exacte indeling is niet belangrijk, maar het inzicht dat ontstaat wanneer je de ABC-analyse van de omzet vergelijkt met de orderregels en de marge wel.'

Wel eens van de 80/20-regel gehoord? Dat tachtig procent van de artikelen twintig procent van de omzet doet? Met een ABC-analyse zet je de voorraadartikelen in volgorde van belangrijkheid. "Het zal je verbazen welke artikelen bovenaan en onderaan staan."

Bij een ABC-analyse rangschik je alle artikelen. Voorbeeld: een A-artikel heeft een grote marge, een B-artikel een gemiddelde marge en een C-artikel een kleine marge. In plaats van marge kun je ook omzet, orderregels (dat zijn de verkoopaantallen) of iets anders kiezen.

Jan Kraaijeveld van Slimstock: “Een ABC-analyse is een goede manier om erachter te komen hoe jouw Pareto-principe in elkaar zit, beter bekend als de 80/20-regel. Tachtig procent van de artikelen doet twintig procent van de omzet.”

Het zal je verbazen welke artikelen bovenaan en onderaan staan in zo'n analyse”

Halve voorraad is vijf procent omzet

Bij een bedrijf met vijfduizend artikelen maakte Jan Kraaijeveld een ABC-analyse. De laatste vijf procent van de omzet kwam uit de helft van het assortiment, anders gezegd: voor vijf procent waren vijfentwintighonderd artikelen nodig. Kraaijeveld: “Daar was dit bedrijf zich niet van bewust. Wat mij betreft hoef je die vijfentwintighonderd artikelen niet uit het assortiment te halen, als je maar weet dat de helft van alle bedrijfskosten wordt gebruikt voor slechts vijf procent omzet.”

Dure turbo’s en goedkope bougies

Een AB-analyse kan 80/20 zijn en een ABC-analyse 70/20/10, maar ook 75/15/10 of 72/18/10. De exacte indeling is niet belangrijk, maar het inzicht dat ontstaat wanneer je de ABC-analyse van de omzet vergelijkt met de orderregels en de marge wel.

Jan Kraaijeveld: “Je ziet snel dwarsverbanden. Een dure turbo is qua omzet duidelijk een A-artikel, maar als je kijkt naar het aantal orderregels dan is het een B- of C-artikel. Een goedkope bougie is daarentegen qua omzet waarschijnlijk een B- of C-artikel, maar qua orderregels een A-artikel. Pas als je omzet, marge en orderregels met elkaar vergelijkt, krijg je een goed inzicht van wat belangrijk is voor het bedrijf.”

Eerst inzicht, dan verbeteren

Volgens Jan Kraaijeveld zal het je verbazen welke artikelen bovenaan en onderaan staan. “Dat is ook het doel van de ABC-analyse: inzicht.”

Bij een ABC-analyse zag Kraaijeveld dat een bedrijf voor twee procent van de omzet maar liefst 38 procent van de voorraad nodig had. Andersom komt overigens ook voor: een bedrijf dat met de top honderd artikelen veel omzet en marge binnenhaalt, maar zich daar onvoldoende bewust van is.

Kraaijeveld: “Het gaat mij er niet om dat je het assortiment rationaliseert, maar dat je nadenkt over de consequenties. De eerste stap is inzicht, de tweede is verbeteren.”

Heb je echt tien varianten nodig?

Veel voorraad zit in de CC-categorie van omzet en orderregels. Kraaijeveld: “Dat zijn de ‘ja maar’-artikelen: ooit een goed idee, maar ze zijn voor de omzet onbelangrijk en ze verkopen nauwelijks. Veel bedrijven denken dat ze C-artikelen nodig hebben om A-artikelen te verkopen, maar dat is meestal slechts een gevoel. Heb je echt tien varianten remmenreiniger of kruipolie nodig? Met een ABC-analyse kun je dat verder uitdiepen. En als je het toch op voorraad wilt houden, zorg dan dat een CC-artikel qua marge een A-artikel is.”

Dit artikel is gesponsord door Slimstock. 

Lees ook:

Foto's: Peter Aansorgh

Banden retreaden: zo werkt het

Versleten banden kunnen van een nieuw loopvlak worden voorzien. Hoe werkt dit banden retreaden? Dat lees je in dit artikel.

Foto: Shutterstock

EV voor het eerst populairder dan diesel op tweedehandsmarkt

Elektrische voertuigen hebben diesel voor het eerst in een jaar overtroffen in populariteit, terwijl hybride benzineauto's een historisch hoge...

Foto: Shutterstock

Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6%

Er werden in april 9.092 nieuwe EV's geregistreerd, een stijging van 9,6 procent ten opzichte van de 8.299 geregistreerde EV's in april 2023.

Wat we van Jan en Jay Vos kunnen leren? "Goed communiceren en doen wat je zegt!"

Trots op mijn bedrijf - Vader en zoon runnen samen Vos Voertuig...

Vader en zoon Jan en Jay Vos runnen samen Vos Voertuig Service in Heino. Een kleine garage die grote waardering ontvangt.

Het concept voor deze hypermoderne super-EV is ontworpen door het team van het London Advanced Design Centre van MG. foto: MG

MG viert 100-jarig jubileum met concept voor elektrische supercar

MG onthult tijdens de Beijing International Auto Show 2024 de EXE181 concept car. De spectaculaire, elektrische supercar is een eerbetoon aan...

Zeker, EV wint onvermijdelijk terrein. Maar dit beeld is nog lang niet uit de werkplaatsen verdwenen. - Foto: Shutterstock

Column Hugo Claver: verbrandingsmotor staat nog lang niet schaakmat

Leuk, al die equipment, parts en tools voor elektrische auto's, maar de realiteit is dat het in het doorsnee autobedrijf nog vooral benzine- en...

Foto: Shutterstock

Schadeherstelmarkt in 2030: complexe en meer gestuurde schade vraagt...

Hoe staat de schadeherstelmarkt ervoor in 2030? Het antwoord op die vraag was het belangrijkste ingrediënt van Bovags eerste schadeherstelcongres....

Foto: Shutterstock

RDW pakt illegale online APK aan

De RDW heeft onderzoek gedaan naar aanbieders van illegale online APK. Bij 34 bedrijven werd de keuringsbevoegdheid ingetrokken, of ze kregen een...